22. decembar 2022.22. dec 2022.
Šapčanka Anka
Autorska pesma voakalno instrumentalne grupe Šapčanke

Šapčanka Anka

„Pesma će ostati Anki, Šapčankama kao večno podsećanje na lepote grada – navela je od profesorka muzike Živka Jovanović“, osnivač voakalno instrumentalne grupe Šapčanke
Voklano instrumentalna grupa Šapčanke na konferenciji za medije promovisala je autorsku pesmu „Šapčanka Anka“. Autorka teksta je Branka Todorović, muziku i aranžman uradio je Milenko Božić, produkciju Aleksandar Božić. Ideja je potekla od profesorke muzike Živke Jovanović u želji da odaju počast Anki Obrenović, ćerku gospodara Jevrema, ali i da zabeleže rad Šapčanki za naredne generacije.

-Šabac je imao muzičare, koji su bili poznatiji i popularniji od Anke, ali je malo poznato da je ona prva donela duh umetničke muzike u varoš. Pesma će ostati Anki, Šapčankama kao večno podsećanje na lepote grada – navela je od profesorka muzike Živka Jovanović, osnivač vokalno instrumentalne grupe Šapčanke.

Autorka Branka Todorović ističe da je pisanje pesma bilo izazovno, ali da je lepo stvarati za dame kao što su Šapčanke, čuvarke pomalo zaboravljenih nota.

-Šapčanke su imale želju da ostave pečat za buduće generacije, ali i da se one podsete tog zlatnog Jevremovog doba kada je Šabac bio evropski grad i kada je provejavo duh kulture, umetnosti i obrazovanja. Muzika je bila dominantna u tom periodu, a Anka je bila jedinstvena. Dugujemo tom vremenu i Jevremu. „Šapčanku Anku“ sam napisala podstaknuta tim nekadašnjim vremenima, uz želju da našim Šapčankama ispunim obećanje. Mislim je pesma Božja promisao i na to sam ponosna, kao i na sve one koji su deo rada na pesmi. Posebno sam ponosna na dame koje godinama promovišu muziku koja je zaboravljena i žele da vrate te prave vrednosti. Smatram da je to vredno poštovanja i da grad treba da prepozna, podrži, kao što su to učinili izvan Šapca – dodala je Branka.

Mediji su imali priliku da čuju pesmu „Šapčanka Anka“ u uživo izvođenju grupe uz klavirsku pratnju profesorke muzike Sonje Petrović u utorak, a u sredu su Šapčani uživali u melodijama na Novogodišnjem koncertu u Velikoj sali Kulturnog centra.
M. Ž

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa