22. decembar 2022.22. dec 2022.
Nastup na Olimpijskim igraNastup na Olimpijskim igrama 1928 (foto: http://footballthroughtimeandnations.blogspot.com)

Nastup na Olimpijskim igraNastup na Olimpijskim igrama 1928 (foto: http://footballthroughtimeandnations.blogspot.com)

PREDRATNA JUGOSLAVIJA

Ništa posle Urugvaja

Treće mesto u Urugvaju proslavilo je fudbal Kraljevine Jugoslavije. Igrači su postali ljubimci nacije, stanovnici su imali omiljen sport, međutim rezultat u Urugvaju je faktički bio bljesak, jer u narednih deset godina, do Drugog svetskog rata, Jugoslavije nije bilo niti na Svetskom prvenstvu, niti Olimpijskim igrama. Igrači iz Hrvatske su se vratili u reprezentaciju. Ipak Jugoslavija nije uspela u dva kvalifikaciona ciklusa.

Pred duel protiv Poljske 1937 (foto: http://footballthroughtimeandnations.blogspot.com)


Najpre je u kvalifkacijama za SP u Italiji 1934, iako favorit u grupi sa Rumunijom i Švajcarskom Jugoslavija imala priliku da bodom u Bukureštu obezbedi bar drugo mesto, no pretrpela je poraz 2:1. Ostaje interesantna činjenica da su nas i onda skupo stajali Švajcarci u prvom kolu. Vodili smo u Beogradu 2:0, a onda primili dva brza gola, te umesto dva smo osvojili samo bod. Četiri godine kasnije je Poljska bila prejaka. Najpre je u dvomeču pobedila 4:0, a potom je bilo 1:0 u Beogradu u oproštajnoj utakmici Blagoja Moše Marjanovića, jedinog i strelca na meču.

Od ekipe iz Montevidea, u reprezentaciji su ostali: Ivković, Arsenijević, Tirnanić, Marjanović i Vujadinović. Nastupali su još: Spasić, Tošić, Lukić, Glišović, Medarić, Stevović, Knežević, Božović (Srbija) Marušić, Gajer, Kragić, Kokotović, Belošević, Lehner, Plese, Hug, Jazbinšek, Dubac, Sipoš, Lešnik (Slovenija i Hrvatska). U kvalifikacijama za mondijal u Italiji selektor je bio Boško Simonović, a u narednom ciklusu Svetozar Popović.

Jugoslavija 1940 (foto: http://footballthroughtimeandnations.blogspot.com)


Iako smo imali reprezentacije Kraljevine SHS na tri uzastopne Olimpijske igre, 1920, 1924 i 1928, najbolja selekcija nije nastupala 1936. u Berlinu, dok 1932. fudbal nije bio u programu. Dvadesetih je fudbal na OI podrazumevao odmah eliminacionu fazu, a u tri nastupa SHS je zabeležila dva ubedljiva poraza na startu. Čehoslovačka je slavila 7:0 (OI 1920), Urugvaj 7:0 (1924), a jedino smo konkurentni bili Portugalu, 2:1 (1928).
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa