22. decembar 2022.22. dec 2022.
Šampioni planete (foto: Reuters/Hindu Business line)

Šampioni planete (foto: Reuters/Hindu Business line)

Na kraju Mondijala

Čudno je nekako

Prolaze jedne, dolaze druge utakmice, između se zbori, analizira i mesec dana je apsolutno u znaku fudbala. Dok šampion podiže pehar, taj čudan osećaj haosa, neobičnosti počinje da dominira. Šta ćemo sada, nekako je čudno? Kolotečina, ipak, ubrzo zauzme svoje pozicije i svakodnevica počinje.

Gledajući po imenima bilo je i kvalitetnijih sastava „gaučosa“ i uspešnijih trenera, ali do trona nisu mogli. Ova generacija je uspela i to zasluženo. Poneli su ulogu favorita, podneli pritisak posle poraza od Arabije i slabog poluvremena protiv Meksika. Bili su potom dovoljno dobri protiv slabijih i najbolji protiv najkvalitetnijih. Upisali su se u večnost Argentine, kao i svetskog fudbala. Ne služe na čast postupci pojedinaca na dodeli priznanja i slavlja u svlačionici, no titulu osvajaju najuigraniji fudbaleri. Van terena je to 40 pojedinaca koji predstavljaju sebe i najbliže, njih čine ponosnim ili sramote, nema mesta generalizaciji i umanjenju uspeha. Uspeli su posle više decenija da „operu“ epitet gubitnika. Osvojili su Svetski kup posle 36 godina, leto ranije Kopa Amerika posle 18. Bilo bio možda pravednije da je ovaj trofej podigao jedan Havijer Zaneti, dok iza njega slave: Batistuta, Krespo, Samjuel, Simeone, Sensini, Roa, ali...

Lionel Mesi (foto: Julian Finney/Getty images Europe/Getty images)


Utisak o najboljem fudbaleru svih vremena je kao i o najboljem filmu, knjizi, koncertu. Zavisi od ličnih karakteristika, utiska, epohe, na koncu i pozicije koju igra. Kako je fudbal timski sport, najviše zavisi i od saigrača. Mnogo je poznavalaca fudbala koji će reći da je Johan Krojf najbolji, nemalo je onih koji su uvereni da niko nije kao Zidan. Ljubitelji ostrvskog loptanja će isticati pre svih Dalgliša ili Besta. Današnja dilema je odnos Mesi - Ronaldo, a da li bi neko mogao isključiti Ronaldinja? Nekada nisu razumeli ni dilemu Maradona ili Pele, jer Garinči niko nije ni prineti. Ozbiljna rasprava bi mogla biti vođena na temu golgetera: Miler – Rosi – Nazario da Lima Ronaldo... Nema objektivnog kriterijuma da bi se odredio najbolji svih vremena, ali najuspešniji po determinanti osvojenih trofeja, to je već fakat, Mesi je bez premca. Osvojio je sve što ekipa može osvojiti, sve do čega reprezentacija može stići i svako pojedinačno priznanje gde se nalazio u konkurenciji.

Najprijatnije iznenađenje Maroko (foto: Pressinphoto/Imagio images)


O drugima... Mbape je već sada kandidat za gornja poređenja, a ima bar deceniju vrhunskog fudbala ispred sebe. Hrvatska potvrdila da je velesila, Maroko pokazao koliko disciplina i srčanost mogu. Obe ekipe da je najvažnije, ne srce i patriotizam, već taktička zrelost i disciplina. Brazil sila na rečima, Španiju je fudbal kaznio, Nemačka je na nivou proseka. SAD i Australija prijatna iznenađenja. Englezi sada nose titulu najvećih gubitnika. Pre i posle 1966. ništa, međutim ostvarili su i oni veliku pobedu, prvi put na velikom takmičenju nijedan njihov navijač nije uhapšen.
Dušan Blagojević

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa