22. decembar 2022.22. dec 2022.
Pred meč protiv Španije u decembru 1997 (foto: BBC)

Pred meč protiv Španije u decembru 1997 (foto: BBC)

FUDBAL: OVDAŠNjI MONDIJALCI (4)

Prečka koju ne zaboravljamo

Debi treće Jugoslavije. Silovito u baražu. Drugi krug neostvaren cilj i posle 24 godine. Prečka koja je postala mit. Đukić malerozan izgubio mesto u timu. Santrač napustio selektorsku poziciju po završetku
Odlazak na Svetsko prvenstvo u Francusku predstavljalo je debi nove, treće Jugoslavije na mondijalima. Ponovo smo imali „strašan“ tim, vrhunske igrače i uspešne kvalifkacije, prve posle ukidanja sankcija. Nije drugo mesto u grupi sa: Španijom, Češkom, Slovačkom, Farskim Ostrvima i Maltom bilo injekcija optimizma koliko dodatno baraž gde smo eliminisali Mađarsku pobedivši 7:1 u Budumpešti i 5:0 u Beogradu. Poslednji pripremni duel je odigran protiv Nigerije, onda vrlo moćne, predvođene Borom Milutinovićem, gde je Jugoslavija pobedila 3:0. Verovalo se da možemo mnogo. Grupa je bila srednje jačine: Nemačka, SAD i debitant Iran koji je za mnoge senzacionalno eliminisao Australiju u interkontinentalnom baražu.

Rukomet na početku
Santrač je rođen u Koceljevi, međutim osnovnu školu upisuje u Valjevu. Pre fudbalske karijere je rukometni golman u tamošnjem klubu ZSK, a fudbalska karijera započinje u Gorenjm Milanovcu (FK Takovo). Otac vojno lice menjao je mesta boravka, a sa njim i porodica.


Selektor Slobodan Santrač, rođeni Koceljevac, imenovan je na tu poziciju još 1994, ali Svetski kup je prvo takmičenje gde je predvodio reprezentaciju van prijateljskih mečeva. Redovan član prve postave bio je štoper, Štitarac Miroslav Đukić. U tom trenutku igrač Deportivo la Korunje, a pre toga prvotimac šabačkog Železničara i Mačve sredinom i krajem osamdesetih.

S. Santrač (foto: reprezentacija.rs)


Kao i uvek problemi počinju pred put. Đukić je doživeo povredu, te iako na spisku, nije mogao da nastupi u Francuskoj. Prva važna odluka je bila skraćivanje spiska putinika za dva imena. Skraćivanje je odnelo mesto veznom igraču Betisa Albertu Nađu i napadaču Anti Drobnjaku. Malo ko je prognozirao baš ova dva imena, elem...

Počelo je neubedljivom igrom protiv Irana. Pobedu nismo zaslužili, ali je Mihailović iz slobodnog udarca doneo tri boda. Najbolji meč je Jugoslavija odigrala protiv Nemačke, šampiona Evrope, međutim ne 90, već 75 minuta i od vođstva 2:0, stigli smo do 2:2. Meč odluke protiv SAD „Juga“ je rešila u svoju korist 1:0. Strelac gola bio je Komljenović, upravo zamena za našeg sugrađanina Đukića. Nedostajao je gol za prvo mesto, pripalo je Nemcima. Umesto na Meksiko, put je vodio Holandiji u osmini finala.

Kralj na golu
Prvi izbor Santrača za golmana, a i kasnije, bio je Ivica Kralj, nekadašnji predsednik šabačke Mačve u periodu od 2015. do 2019. godine. Branio je sva četiri meča u Francuskoj, a potom u isto toliko u Belgiji i Holandiji na Evropskom prvenstvu.


Meč protiv „lala“ već je mitski. Poveo je rival 1:0 golom Bergkampa, izjednačio je Komljenović vrlo sličnom golom kao protiv Amerikanaca. U periodu dominacije smo dobili i jedanaesterac koji nije realizovao Mijatović, jedan od najcenjenijih napadača Evrope, šampion kontinenta u to vreme, pogodio je prečku. U nadokadi Davids postiže gol koji rivala vodi u četvrtfinale. Na kraju Holandija četvrta, Jugoslavija deseta.

Komljenović u meču protiv SAD (foto: reprezentacija.rs)


Realno smo mogli više, a opet ovaj rezultat je ostao nedostižan na naredna četiri nastupa na mondijalu (SCG i Srbije). Ugovor Slobodanu Santraču nije produžen. Mesto selektora preuzeo je Vujadin Boškov. Popularni „Sani“ je vodio kasnije reprezentacije Saudijske Arabije i Makedonije, ali bez mnogo uspeha, kao i nekoliko klubova u Kini. Preminuo je 2016. godine.

Drobnjak bez mondijala
Mnoge je iznenadila odluka Santrača da iz sastava isključi Anto Droobnjaka. U tom trenutku je Drobnjak bio najbolji strelac Francuske, ljubimac Lensa u kome je reprezentacija odigrala jedan meč. Interesatno da je Drobnjak ostao bez nastupa na SP do kraja karijere, dok je Nađ dobio priliku osam godina kasnije u Nemačkoj.


Miroslav Đukić je karijeru nastavio u Valensiji, iskustvo velikog takmičenja stekao je na Evropskom prvenstvu dve godine kasnije u Belgiji i Holandiji. Karijeru je završio u Tenerifama. Kasnije imao uspeha kao trener Partizana, mlade reprezentacije Srbije, Valjadolida, Sportinga.
D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa