29. decembar 2022.29. dec 2022.
64. IZBORA GLASA PODRINjA ZA NAJBOLjE U SPORTU PODRINjA U 2022. GODINI

Laureati među izvanrednim

Žiri u sastavu: Ivan Mitrović (sudija Osnovnog suda u Šapcu nekada jedan od najboljih basketaša Jugoslavije), Miloš Mitrović (rekorder po broju odigranih mečeva u dresu Metaloplastike), Zoran Živković (direktor Glasa Podrinja) i Dušan Blagojević (urednik sportske rubrike) je izabrao. Da li su svi dobitnici to zalsužili? Apsolutno DA. Da li su bila još mnoga imena koja su mogal biti na njihovom mestu na osnovu rezultata u ovoj godini? Apsolutno DA. Nije lako izmeriti, proceniti i rangirati neuporedivo, ali kao i do sada, trudićemo se da ispratimo sva individualna i kolektivna postignuća n našim stranama bez obzira da li ih postižu laureati ili ne.

NAJUSPEŠNIJI POJEDINCI
Milica Poznanović
(AŠK Tempo)
sportistkinja Podrinja za 2022. godinu



Mlada atletičarka je potencijal u bacačkim disciplinama, što je i potvrdila nastupom na Svetskom juniorskom šampionatu u izlaznoj godini, međutim ona se nameće i kao seniorka. U 2022. postala je vicešampion Srbije među diskašicama, a osvojila je i seniorski Kup Srbije.

Ognjen Stojanović
(VK „Šabac“)
sportista Podrinja za 2022. godinu



Ognjen Stojanović je u završnici prethodne sezone preuzeo ulogu lidera u ekipi Šapca. Bio je najbolji strelac u plej ofu, a i u tekućoj sezoni je vodeći igrač kluba. Postao je standardni reprezentativac, nije status menjao ni nakon promene selektora. Igrao je na Evropskom prvenstvu u Splitu.

NAJUSPEŠNIJI KOLEKTIVI
Vaterpolo klub „Šabac“
sportski kolektiv Podrinja



Šabački vaterpolo ostavlja istorijsku sezonu iza sebe. Van svih očekivanja Šabac je osvojio treće mesto u sezoni, ispred večitih rivala, a potom izborio četvrtfinale Evro kupa, drugog evropskog takmičenja. Tri godišta mlađih kategorija su šampioni države i osvajači Kupa, a generacije 2008. i 2010. su nezvanični šampioni Evrope (osvajači Tomo kupa, prvi iz Srbije). Drugi tim VK Šabac, VK Sava se plasirala u Prvu A ligu (drugi rang).

Rukometni klub
„Metaloplastika Eliksir“
sportski kolektiv Podrinja



Posle šest godina bez nacionalnog trofeja Metaloplastika je uspela da ponovo osvoji Kup Srbije početkom proleća 2022. Jesen je započela trofejom u Super kupu, a pehari dobijaju na značaju kada se zna da su osvojeni nakon pobeda nad Vojvodinom, šampionom Srbije i timom koji u ta dva meča bio veliki favorit. Jedini je šabački klub koji je osvojio trofej u seniorskoj konkurenciji kolektivnih sportova. Ekipa do 12 godina je vicešampion države.

BUDUĆNOST SPORTA
Uvek najteža kategorija prilikom odabira je ona gde biramo najbolje među mladima. Mnogo je dobrih rezultata, različitih sportova i teško je napraviti procenu. Uz izabrane mnogo uspeha su imali i Nikola Kljajić, Nemanja Ilić, Lazar Dragojević, Petar Popović, Anđela Ružić, Sara Stošić, Uroš Ćosić, Dušan Stanković, Luka Manjenčić i dr. Izbor je težak, ali je sreća da je budućnost sporta našeg područja sigurna.

Jana Lukić
(TK Letnjikovac)
najbolji mlada sportistkinja u Podrinju 2022.



Jana Lukić je u poslednjoj kadetskoj godini potvrdila dominaciju u svojoj kategoriji. Na nacionalnom nivou ne zna za poraz, niti bilo šta manje od zlatne medalje, dok kvalitet potvrđuje sa četiri titule turnira G2 kategorije, kao i srebro na Evropskom prvenstvu. Jedna pobeda je delila od medalje i na Svetskom prvenstvu.

Žarko Krajišnik
(TK Šabac)
najbolji mladi sportista u Podrinju 2022.



Žarko Krajišnik je i u juniorskoj konkurenciji ponovio uspeh iz kadetske. Osvojio je vicešampionsku titulu planetarnog nivoa na Svetskom prvenstvu u Sofiji. Uz ovo srebro Krajišnik je osvajao i titule na turnirima G kategorije, kao i na nacionalnom nivou. U finišu godine se popeo na tron i u Parizu na prestižnom turniru najjače klase.

SLAVA U DIJASPORI
Petar Đorđić
(RK „Benfika“)
sportista Podrinja u dijaspori



Petar Đorđić je igrama u 2022. zaslužio da bude zauzet tokom januara, jer će ponovo braniti boje reprezentacije na velikom takmičenju, ovaj put Svetskom prvenstvu. Rođeni Šapčanin treću sezonu nosi dres Benfike. Tokom godine na izmaku osvojio je sa lisabonskim timom titulu Evro lige, drugog takmičenja Evrope, šokiravši slavni Magdeburg u finalu. Đorđić je bio najbolji strelac takmičenja.

NAJBOLjI TRENER-PEDAGOG
Uroš Pavlović (KK Zorka)
trener Podrinja za 2022. godinu



Uroš Pavlović član stručnog štaba reprezentacije i Kajak kluba Zorka i trener četverca mlađih seniora na 500 metara koji je iznenadio sve i iz uloge autsajdera u finalu Evropskog prvenstva stigao do srebra. U posadi bio i Branko Lagundžić. Bio je u stručnom štabu KK Zorke koja je osvojila dve ekipne titule i sveukupnu vicešampionsku u Srbiji.

ONI KOJI DOLAZE
Interni princip prilikom izbora je da u kategoriji mladih sportista najviša priznanja ponesu predstavnici u individualnim sportovima. Ipak, godina koja lagano odlazi obeležila su velika postignuća i na polju kolektivnih disciplina. Troje Šapčana imalo je važne uloge u tri selekcije, tri sporta. Odlučili smo da ostvareno favorizujemo kroz posebna priznanja.

Mateja Dodić
(Metaloplastika Eliksir)



Mateja Dodić je u tekućoj sezoni treći strelac Metaloplastike Eliksir, iako vrlo mlad nezamenljiv na poziciji levog krila, povremeni seniorski reprezentativac. Ipak, vrhunac godine za njega bila je bronza na Evropskom juniorskom prvenstvu, što je prvo odličje u ovom veku za rukometaše juniore na kontinentalnom prvenstvu.

Filip Novaković
(VK „Sava“)



Filip Novaković nije imao predaha tokom cele godine. Bio je jedan od vodećih igrača Save u neočekivanom pohodu na Prvu A ligu u konkurenciji iskusnijih ekipa. Kao važan član kadetske reprezentacije osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Trenutno je kapiten Save.

Andrej Mušicki
(KK Mega Mis)

Foto: www.proballers.com


Andrej Mušicki kapiten pete kadetske reprezentacije sveta, šampion Srbije sa Megom u kadetskom uzrastu i član juniorske ekipe koja je postala šampion Evrope početkom leta. Osvojio je titulu školskog prvaka sveta.

ŽIVOT POSVEĆEN SPORTU
Tomislav Kojić
doprinos razvoju sporta u Podrinju



Tomislav Kojić je 2022. godine proslavio pola veka bavljenja karate sportom. Govoriti o profesoru Tomi je jednako govoru o rodonačelniku karate sporta u Šapcu. On ga je učio u Sarajevu, tokom studija, a po povratku kući osnovao prvi klub u Šapcu odakle su ponikli svi majstori drevne veštine iz našeg grada. Za karatistu, kaže profesor Toma, nema penzije, te je aktivan i danas kao trener i takmičar kluba „Soko“ iz Majura. Osvajao je najvažnija međunarodna priznanja i u poznim godinama.


NEVEROVATNO, A MOGUĆE
Dušan Paunović
sportski podvig 2022.



Dušan Paunović je čovek iz kraja, na prvi pogled zaljubljenik u sport, rekreativac, a i stvari je čovek od gvožđa, prvi Šapčanin koji je završio Iron man challenge, ekstremni triatlon. U Austriji je za 12 sati savladao 3,8 km plivanja, 180 km vožnje biciklom i 42,2 km trčanja. Sve to je postigao na pragu šeste decenija, te je i dokaz da su godine samo izgovor, ne opravdanje.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa