29. decembar 2022.29. dec 2022.
Revija narodnih nošnji Šapčanke u SAD

Revija narodnih nošnji Šapčanke u SAD

Revija narodnih nošnji „Kulturno nasleđe Srbije“ povodom desetogodišnjice Udruženja za očuvanje srpske kulture i tradicije u SAD održana je 11. decembra u novoj zgradi Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu. Veče promocije srpske kulturne baštine za pamćenje osmislila je Šapčanka Biljana Regan, koja je osnovala to udruženje kako bi negovala i promovisala naše vrednosti i na drugom kontinentu.

Budući da to ne bi mogla bez podrške supruga Džona Regana sa kojim je obeležila deceniju braka, njemu je posvetila reviju. Iskoristila je priliku da najavi monografiju „Bilo jednom u Merilendu“ čiji je autor hroničar i istraživač dijaspore Ivan Kalauzović Ivanus. Probrani kostimi iz privatne kolekcije baštinarke najveće folklorne kolekcije tog tipa na američkom tlu oduševili su pristune.

Događaj je okupio veliki broj predstavnika diplomatskog kora. Prisustvovao je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić sa suprugom, koji je na početku pozdravio zvanice. Njemu je Biljana uručila simboličan poklon- lutku u narodnoj nošnji, deo bogate kolekcije autentičnih starina sa prostora bivše Jugoslavije iz 19. i 20. veka.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa