29. decembar 2022.29. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Milan Damnjanović, predsednik Opštine Bogatić

Ulaganja u infrastrukturu i mlade prioritet u narednoj godini

Budžet za 2023. je milijardu i 55 miliona, što je rekordno veliki iznos. Radimo na osnovu realnih prihoda i konsolidacije budžeta, nastavljamo sa investicijama, kako u infrastrukturu, tako i u školstvo i u Predškolsku ustanovu
Za investiciona ulaganja opredeljen je veliki deo budžeta i raduje što je većina predviđenih projekata i uspešno realizovana. Sa tom praksom nastaviće se i u sledećoj godini i tako nastaviti sa davanjem potrebnog doprinosa razvoju zajednice, ističe predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović.

Koji su najvažniji infrastrukturni projekti obeležili prethodnu godinu?
Važno je napomenuti da je vođeno računa o ravnomernoj zastupljenosti mesnih zajednica. Urađena je sanacija deponije u Sovljaku. Vrednost posla je 36 miliona dinara, od čega smo od države dobili 30 miliona i naše učešće je bilo šest miliona dinara. Uređenje sela Badovinci podrazumeva centar, trotoar, zonu škole, raskrsnicu prema Prnjavoru, Badovincima, a tu je i rekonstrukcija i ostalih opštinskih puteva. Radili smo nastavak i sanaciju vodovodne mreže u Bogatiću. Vrednost ta dva posla je oko šest miliona dinara. Igraonica, kao i igralište u okviru osnovne škole, važni su za sugrađane.

Projektom sa Ministarstvom ekologije i Vladom Švedske vrednim oko 200 hiljada evra dobili smo kamion smećar i oko dve hiljade kontejnera za odvajanje suvog otpada. JKP „Bogatić“ je krenulo sa organizovanim odnošenjem smeća u svih 14 mesnih zajednica. Samim tim stičemo uslove da krenemo u zatvaranje divljih i privremenih deponija. Potpisan je i ugovor između Opštine Bogatić i Ministarstva rudarstva i energetike o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova i dodeljena sredstva iznose 3.000.000,00 dinara.

Značaj auto- puta Ruma- Šabac
Cela Srbija je podignuta na mnogo viši nivo zbog izgradnje auto- puteva i proširenja drumskog saobraćaja. Svakako da će i Bogatić u svemu tome videti svoj benefit. Bićemo nekoliko kilometara od auto- puta, četiri kilometra od sledeće brze saobraćajnice, koja će ići ka Pavlovića mostu. Već imamo zainteresovane investitore koji vide mogućnost da na području opštine nešto rade i da otvaraju svoje firme i pogone. Nemerljiv je značaj i za razvoj turizma i očekivani povećan dolazak turista u naš kraj poznat po geotermalnim potencijalima.


Bogatić je među 250 evropskih opština i gradova koji termalnu energiju koriste za grejanje. Predstoji i druga faza toplifikacije?
Bogatić je poznat po geotermalnim izvorima koji su dugo godina bili neiskorišćeni. Drugu godinu se osam ustanova greje na geotermalnu vodu. Uštede na energentima su od 150 do 180 hiljada evra u toku jedne grejne sezone. Sa Ministarstvom rudarstva i energetike potpisali smo memorandume o razumevanju za projekat „Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji“ i zajedno sa još 10 gradova ćemo nastaviti toplifikaciju. Trebalo bi da se zagrevaju Kulturno- obrazovni centar, Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ i Dom zdravlja, kao i crkva u Bogatiću. Dom zdravlja će imati i grejanje i hlađenje u toku leta.

Na izvorištu BB- 2 počela je izgradnja staklenika za proizvodnju hrane. U pitanju je domaći investitor, što je značajno za našu privredu, ali i za sam Bogatić. Biće zaposleno 15 ljudi po hektaru staklenika. To će upotpuniti iskorišćenost geotermalnih potencijala.

Bogatić je poznat i kao poljoprivredni kraj. Koliko su poljoprivrednici u prethodnom periodu koristili stručnu pomoć, bespovratne kredite i druge mere pomoći?
U Bogatiću se 90- 95 posto stanovnika bavi poljoprivredom i to nam je najznačajnija grana privrede. Moramo biti svesni da je teška situacija, ali država je u velikoj meri pomagala i velike subvencije su se slile na područje opštine, od objekata za stočni fond do mašina za obradu zemlje i ostalog.

Opština takođe ima svoje mere pomoći. To su subvencionisani krediti, gde smo u 2022. godini izdvojili 6,5 miliona za kamate i nastavljamo i sledeće godine. Takođe imamo subvencije za telad i još nekoliko mera pomoći. Organizovali smo veoma uspešan Sajam poljoprivrede u martu, kao i reprezentativnu izložbu goveda i ovaca i planiramo ove dve manifestacije i u narednoj godini.

Priznanja su stigla sa Sajma etno hrane i pića u Beogradu. Koliko je to, pored prepoznatljivih manifestacija, značajno za razvoj turističkih potencijala?
Bogatić je u poslednjem periodu mnogo uradio za razvoj turizma. Turistička organizacija je osnovana 2011. godine i pravili smo pomake i kroz manifestacije i kroz registraciju seoskih turističkih domaćinstava i kategorizaciju ležajeva. Do pre nekoliko godina nismo imali nijedan kategorisan krevet, a sada ih imamo oko 90.

Po statistici, mi smo prošle godine imali dve i po hiljade noćenja u opštini, što je za Bogatić lepa i velika cifra. Još uvek radimo na tome da pravimo sadržaj da gosta koji dođe ovde zadržimo i da ima šta da vidi. Činjenica da su naši sugrađani uzeli nagrade na Sajmu potvrđuje njihovu zainteresovanost da se bave time. Nastavićemo sa razvojem turizma. Želja nam je da od poljoprivrednog gazdinstva napravimo preduzetnika koji će u svom domaćinstvu, sa svojom sirovinom, proizvoditi i biti na širem tržištu i moći da sebi i svojoj porodici ostvaruje prihode.

Kako se kultura povezala sa manifestacijama i koji je njen značaj za razvoj opštine?
Budžet za kulturu za ovu godinu je više od 30 miliona dinara. Imamo tradicionalne manifestacije, na prvom mestu „Hajdučke večeri“, a u poslednjih nekoliko godina jedna od značajnih jeste „Bogatfest“ koja je postala internacionalna. FA „Đido“ pobrao je nagrade po Evropi i drugim kontinentima, stigli su i do Kine i uvek su na najbolji mogući način predstavljali Opštinu Bogatić, kao i naši glumci amateri. Etno park i likovna kolonija u Sovljaku, koja se održava skoro 30 godina, veoma utiču na razvoj kulture na području naše opštine.

Foto: Glas Podrinja


Dom zdravlja bi uskoro mogao da dobije novu opremu, što će poboljšati zdravstvenu zaštitu. Koliko su i licencirane usluge značajne za socijalno ugrožene kategorije stanovništva?
Dom zdravlja Bogatić je ustanova koja pruža kvalitetne usluge našim sugrađanima. Ove godine smo ga opremili zahvaljujući Ministarstvu zdravlja. Dobili smo tri sanitetska vozila, dva za hitnu i jedan za dijalizu, očekujemo isporuku rendgena, tako da ćemo nastaviti sa ulaganjem.

Želja nam je da u narednoj godini svako selo dobije bar jednom nedeljno lekara, a po mogućstvu i dva- tri puta medicinsku sestru. U pogledu socijalnih usluga mogu slobodno da kažem da smo među najboljima u Srbiji. Imamo tri usluge: dnevni boravak za lica sa posebnim potrebama, stanovanje uz podršku i pomoć u kući. Te usluge razvijamo i postavljamo sve više standarde, postajemo primer dobre prakse za druge. Ove godine je izdvojeno oko 14 miliona samo za te namene, bez ostalih davanja iz oblasti socijalne zaštite.

Koje su najveće investicije planirane u sledećoj godini?
Budžet za sledeću godinu je milijardu i 55 miliona, što je rekordno veliki iznos. Radimo na osnovu realnih prihoda i konsolidacije budžeta, nastavljamo sa investicijama, kako u infrastrukturu, tako i u školstvo, proširenje vrtića. U sledećoj godini jednokratnu pomoć za polazak u školu smo podigli sa 5.000 na 8.000 dinara, a studentske stipendije sa 10 na 15 hiljada dinara. Takođe, učenicima koji polaze u prvi razred obezbedićemo knjige. Opredelili smo dva miliona dinara da bismo prvi put organizovali odlazak osnovnoškolaca na more.

Najznačajnija kapitalna investicija je potpisivanje ugovora za izgradnju kanalizacione mreže. U projektu smo države „Očistimo Srbiju“. U pitanju je 200 kilometara kanalizacione mreže i dva prečišćivača otpadnih voda. U narednih mesec- dva očekujemo da se kompletira dokumentacija za početak radova. Za sledeću godinu plan nam je izgradnja dva trotoara u Bogatiću i to u ulici Branka Đonlića pored državnog puta Bogatić- Crna Bara, kao i u ulici Stanka Martinovića pored državnog puta Bogatić- Badovinci, ali i povećano ulaganje u asfaltiranje opštinskih puteva i ulica.

Želja nam je da u narednoj godini svako selo dobije bar jednom nedeljno lekara, a po mogućstvu i dva- tri puta medicinsku sestru


U planu su i radovi na presvlačenju sportskog poligona u dvorištu Osnovne škole u Bogatiću i na rekonstrukciji tribina Fudbalskog kluba „Mladi Borac“ Dublje. Značajni su i proširenje vodovodnog sistema Bogatić- prva faza izgradnje (ulica od Mike Vitomirovića do puta za Dublje, Janjića sokak“), kao i planirana rekonstrukcija dečjeg igrališta u Bogatiću.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa