29. decembar 2022.29. dec 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

GRADONAČELNIK ŠAPCA DR ALEKSANDAR PAJIĆ

Šapčani zaslužuju velike investicije

„Najveći projekat, sigurno i najlepši, je kompleks otvorenih bazena, koji su kompletno urađeni za nepunih šest meseci i finansirani su bez ikakvog zaduživanja. Svi kojima je putna infrastruktura potrebna dobiće je sredstvima iz budžeta grada. To je nešto što u 21. veku moraju svi građani da imaju. Sve mere koje smo imali u prethodnih godinu, godinu i po dana, a pokazale su se dobre za naše sugrađane, zadržavamo i u 2023. Godini“ navodi gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić
Krajem svake godine sumiraju se utisci o odlazećoj i prave planovi za predstojeću godinu. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić za „Glas Podrinja“ govori o najvažnijim projektima i investicijama koji su obeležili 2022. godinu i iznosi planove za 2023. Budžet usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada Šapca iznosi više od 6 milijardi dinara i najveći je ikada, a predviđeno je da se iz njega finansiraju novi, značajni projekti.

Šta je to što je obeležilo godinu na izmaku? Koji projekti su bili najznačajniji?
-Tokom 2022. godine realizovali smo najveći budžet, do ovog novog. Mnogo toga što je predviđeno je i urađeno. Najveći projekat, sigurno i najlepši, je kompleks otvorenih bazena, koji su kompletno urađeni za nepunih šest meseci i finansirani su bez ikakvog zaduživanja. Pored toga, sportska hala „Zorka“ je u potpunosti isplaćena u ovoj godini i prešla je u vlasništvo grada prvi put u istoriji. Ugovorom je rok za isplatu bio predviđen krajem 2023. godine, ali mi smo godinu dana ranije obavili.

Hala je već godinu dana u punoj upotrebi i koriste je šabački sportski klubovi. Mislim da su to dva najozbiljnija projekta koje je grad uradio u ovoj godini, kao i projektna dokumentacija za izgradnju nove bolnice. Za ovu namenu je predviđena parcela od 4,2 hektara na Kamičku. Razvijamo još jedan deo grada. Imaćemo tu i najveće ulaganje države u grad Šabac, a to je priključak na auto-put Ruma – Šabac, novi most preko Save i brzu saobraćajnicu Šabac – Loznica. Imaćemo novu kapiju grada i omogućiti širenje grada prema novom mostu.

Počeli smo širenje vodovodne mreže u dva pravca. Malo je kasnila projektna dokumentacija. Namera je da krenemo sa novim ulaganjem od 285 miliona dinara u širenje vodovodne mreže u 2023. godini.

Može li se reći da je bazen već prve godine opravdao svoju izgradnju? Da li je poseta građana bila na očekivnom nivou?
-Kada smo gradili bazene bilo nam je bitno da uhvatimo kupališnu sezonu, koja traje od juna do septembra. Trudili smo se da omogućimo našim sugrađanima da mogu da koriste kompleks u najvrelijim letnjim danima i u tome smo uspeli. Zaista je bio pozitivan odjek. Posetioci su bili zadovoljni i visinom cene karte za ulaz, higijenom, kvalitetom vode za kupanje. Bili su im dostupni i ležaljke, suncobrani, piće, hrana. Verujem da će u sledećoj godini naši sugrađani od početka kupališne sezone na bazenima uživati u još većoj meri, nego ove godine.

Ulaganja u industrijske zone nisu bila zapostavljena ni ove godine, a za sledeću se planiraju velika izdvajanja. Šta investitori mogu očekivati u naredenom periodu?
Za prethodne dve godine u Severozapadnoj radnoj zoni prodali smo oko 77 hektara zemljišta. Bilo je nagađanja da li će grad Šabac pokloniti zemlju stranim investitorima. Ništa nismo dali besplatno. Svaki centimetar zemlje mi smo prodali po ceni koju je odredila Skupština grada, a to je 7 evra po metru kvadratom. Na taj način smo imali priliv značajnih sredstava u budžet grada i moći ćemo dalje infrastrukturno da razvijamo tu zonu. Imamo prednosti, u odnosu na druge lokalne samouprave, što na jednom mestu imamo 600 hektara, od čega je nešto više od 150 zauzeto. Imamo veliki potencijal za naredni period, ali treba da izgradimo infrastrukturu, odnosno da dovedemo gas, vodu, kanalizaciju, uradimo puteve, čime bi omogućili privrednicima da se svojim delatnostima bave na najbolji način.
Razmišljamo i o Istočnoj radnoj zoni. Tamo imamo važne privredne subjekte koji posluju i planiramo da sledeće godine i tamo radimo na infrastrukturnom opremanju.

Smernica za ubuduće
Dokle se stiglo sa sedmogodišnjim Planom razvoja grada?
Plan razvoja grada 2023.-2030. počeli smo da radimo još ove godine. Odredili smo radne grupe koje su radile pojedine oblasti po prioritetima. Plan radimo u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i oni su nam, sa svojim ekspertskim timom, pomogli da organizaciono sve uradimo na najbolji mogući način. Treba da imamo jasnu viziju razvoja grada u jednom sedmogodišnjem ciklusu, gde ćemo znati koji su prioriteti i šta je to neophodno gradu u narednom periodu. Izabrali smo radne grupe koje na najbolji način oslikavaju društvena kretanja, ali i pojedine oblasti koje želimo da istaknemo u planu razvoja grada. Taj strteški dokument će nam svima ubuduće biti smernica kako da se razvija grad Šabac.


Šapčani su mogli da uživaju i u mnogobrojnim kulturnim dešavanjima?
Izlaskom iz kovida ponovo smo vratili i društveni i kulturni život u grad Šabac. Mnogobrojne manifestacije su tome doprinele. Prošle godine smo imali izložbu Ljube Popovića Ove godine je šabačka publika takođe imala priliku da vidi značajne stvaraoce i njihova dela, imali smo Lubardinu izložbu, Oktobarski salon, izložbu Stevana Čalića. Šabačko pozorište je na značajnim domaćim takmičenjima osvojilo pet nagrada i dokazalo da repertoarom i kvalitetom predstava formira kulutni identitet grada. Održano je i Pozorišno proleće. Sve ustanove kulture su organizovale događaje i to činile na najvišem nivou.

Ulagano je i u putnu infrastrukturu. Čini se da se tokom prethodne godine dosta pažnje obraćalo na sela?
Od prvog dana, kao nova gradska vlast, doneli smo odluku da nema više deljenja naših sugrađana ne one koji žive na selu i one koji žive u gradu. Ljudi koji žive u selu ne moraju više da daju dinar da bi od grada dobili dva. Svi kojima je putna infrastruktura potrebna dobiće je sredstvima iz budžeta grada. To je nešto što u 21. veku moraju svi građani da imaju. Ponosan sam zbog toga što smo za samo dve godine uradili više od 70 kilometara puteva. Većina tih puteva je na seoskom području. Gledali smo koja sela su prioritetna i uradili 95 odsto od onoga što smo obećali našim sugrađanima. Obećanja su bila velika, ali smo veliki posao i obavili. Naravno, tu nećemo stati. Predviđena su ozbiljna sredstva i za narednu godinu, oko 700 miliona dinara, za putnu infrastrukturu. Naši sugrađani su zaslužili sva dosadašnja i buduća ulaganja. Da bismo razvijali grad moramo imati osnovne stvari neophodne za život, kako u gradu, tako i u selu.

Da li su sportisti opravdali davanja za sport? Na šta će se obratiti pažnja sledeće godine?
Šabac je grad sporta i tako treba i da ostane. Ostvareni su značajni sportski rezultati u ovoj godini, kako u indvidulanim, tako i u kolektivnim sportovima. Naš interes, međutim, nije da razvijamo samo profesionalni sport, nego i rekreativni, odnosno masovni, kako bi što više Šapčana živelo zdravijim stilom života. Preko projekta koji radimo preko Sporskog saveza grada Šapca, aktivirali smo školice sporta u nižim razredima osnovnih škola. Radimo u kontinuitetu na motivisanju dece da se bave sportom, kako bi sport postao svakodnevica u životu svakog našeg učenika, a da li će on kasnije nastaviti da se bavi profesionalno sportom ili samo kroz rekreaciju, to je individualno na svakom.

Održali smo i značajne sportske manifestacije. Verujem da su sportski rezultati shodni ulaganju u sport i sportsku infrastukturu. Vratili smo neke sportske veličine iz inostranstva u Šabac, kako bi evropski i svetski način rada bio prenesen na naše sportiste i pokušali da napravimo kvalitativni iskorak u vezi sa trenerskim radom u našim klubovima. Raduje me da se sportski kolektivi nisu oslonili samo na sredstva budžeta, nego su našli i privrednike koji su uložili u sporstke klubove u gradu i na osnovu toga prave i bolje rezultate. Predvideli smo za narednu godinu dodatnih 25 miliona dinara, nego u ovoj i najveći budžet u istoriji grada pokušavamo da rasporedimo na sve sfere života.

Foto: Glas Podrinja


Za 2023. godinu planiran je veliki budžet iz kog su i velika kapitalna ulaganja. Šta se može izdvojiti kao najznačajnije?
Obezbeđen je budžet za 2023. godinu, na osnovu kog smo radili kapitalne projekte koji treba da budu realizovani i 29 procenata tog budžeta će ići na kapitalne investicije. Razvijanje Severozapadne radne zone i ulaganje od preko 300 miliona dinara jeste jedno od najznačajnijih kapitalnih ulaganja grada, ali i 285 miliona dinara za širenje vodovodne mreže, 120 miliona za novi vrtić, 120 miliona za Mačvanski trg. Planirano je oko 700 miliona dinara za putnu infrastrukturu.

Sve mere koje smo imali u prethodnih godinu, godinu i po dana, a pokazale su se dobre za naše sugrađane, zadržavamo i u 2023. godini. Predvideli smo budžetom besplatan prevoz za sve sugrađane od 65 i više godina, podelu besplatnih udžbenika za prvake. Nećemo menjati cenu grejanja u celoj ovoj grejnoj sezoni, iako smo imali već poskupljenje energenata i planirano je novo u januaru. Korisnicima „Toplane Šabac“ nećemo korigovati ni cene fiksnog, ni varijabilnog dela i time po proračunima, za jednu grejnu sezonu, za stan od 50 kvadrata, ušteda je oko 200 evra.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa