29. decembar 2022.29. dec 2022.
Savršeni sklad zanesenjaka
SAMOSTALNA IZLOŽBA FILIPA MIRAZOVIĆA U BEOGRADU

Savršeni sklad zanesenjaka

U beogradskoj galeriji „Sanjaj“ nedavno je otvorena izložba „Figura X u prostoru Y“ slikara Filipa Mirazovića, Šapčanina koji i živi i stvara u Parizu.

O ovom umetniku pisali smo u okviru feljtona o uspešnim Šapčanima u Glasu Podrinja: „Na raskrsnici sa kružnim tokom: Skromnost je jedina prava vrlina“

Filip Mirazović rođen je 1977. u Šapcu. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Parizu u klasi profesora Vladimira Veličkovića. Dodatnu specijalizaciju završio je sa najboljim ocenama i preporukama u kabinetu poznatog multimedijalnog umetnika Kristijana Boltanskog i francuskog apstraktnog slikara Dominika Gotjea. Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama u prestižnim francuskim galerijama, kao i brojnim grupnim u Nemačkoj, Francuskoj, Srbiji i SAD. Ove godine njegovi radovi su bili izloženi i na velikoj grupnoj izložbi u Majamiju. Osnivač je slikarske škole (zajedno sa suprugom Šarlotom i kolegom Mišelom Peroom) “D’un atelier à l’autre”. Živi i radi u Ivriju kod Pariza.


„Odrastajući među „Bojama i rečima“ (kultna šabačka grupa umetnika), Filip Mirazović se opredelio za boje. Uz oca Radovana, slikara, bio je to ne samo logičan, nego i put Proviđenja. Do trinaeste godine živeo je u Malom Parizu, kada se, zajedno sa porodicom, preselio u pravi i veliki, prestoni grad Francuske. „Šabačka deonica“ nije trajala dugo, ali jeste dovoljno da zauvek ostane utisnuta u korenu njegovog bića.“

Oduvek je znao da će biti slikar.



Izložbu u Beogradu otvorila je Sanja Bjelanović Janković, a o delima autora govorio je dr Nele Karajlić, koji je naglasio da figure na Mirazovićevim delima podsećaju na dela starih majstora, među kojima se pojavljuju i detalji savremenog života koje je autor vešto utkao u kompoziciju.

- Otuda savršeni sklad između glavnih junaka i okoline koja ih okružuje, makar oni i lebdeli nad njom. Jasno je da je Filip Mirazović slikar zanesenjak, jedan od onih koji još uvijek vjeruju da će Ljepota promijeniti svijet. Ljepota dolazi iz Duha, a tijelo je Njegov hram”.

Izložba je otvorena do 31. januara.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa