2. mart 2023.2. mar 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Samostalna izložba Dragana Bartule u Kulturnom centru

„Utočište“ nam je svima potrebno

„Ova izložba je kruna njegovog stvaralaštva, trenutak koji pokazuje da je sve cikluse složio u jednu priču i da se celom dušom bori sa problemima civilizacije“, rekla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić
Samostalna izložba slika „Utočišta“ umetnika iz Loznice Dragana Bartule otvorena je u petak u Galeriji Kulturnog centra Šabac. Bartula je do sada izlagao 58 puta i aktivno učestvovao na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nagrađivan je na Oktobarskom salonu, kao i na bijenalu akta u šabačkom Kulturnom centru, gde se peti put predstavlja ljubiteljima njegovog stvaralaštva.

Kruna stvaralaštva
Vezan za Šabac prijateljstvima i izlagačakom delatnošću, tokom niza godina, doživljavao ga je kao grad koji mu se likovno otvorio, te nije ni čudo što je izložba pod tim nazivom u šabačkoj galeriji. Pored slika, izložena su i tri plovila. Njegovi brodovi su utočišta za sve koji nemaju mesta na zemaljskoj kugli, izbeglice od rata i nemaštine, rekla je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

-Bartula je ozbiljan, kompletan umetnik širokih interesovanja, koji crta, bavi se akvarelom, radi kao scenograf i osnovao je i Galeriju „Mina Karadžić“ u Loznici, ali je za naš grad posebno vezan. Pratim njegov rad od devedesetih godina. Njegove slike se nalaze u poznatim galerijama širom zemlje i Evrope, izlagao je i van Jugoslavije. Uz sve to, dobitnik je Zlatne značke Kulturno- prosvetne zajednice za doprinos kulturi, Vukove nagrade. Samim tim pokazuje da je umetnik koji ima upliv u sve sfere života, ne samo slikarske. Ova izložba je kruna njegovog stvaralaštva, trenutak koji pokazuje da je sve cikluse složio u jednu priču i da se celom dušom bori sa tim problemima civilizacije i sve to izlazi kroz njegov kist na ta platna. Koliko je simbolična, toliko je realna i vidljiva. Ostao je veran figuraciji koju je negovao od samog početka- istakla je Petrović Jagić.

„Bartulina istrajna slikarska nastojanja, kao i spremnost da iznova uvede posmatrača u posve drukčiji likovni svet, svakim novim ciklusom dokazuje koliko je u međuvremenu ispita vere „prijavio“ na oltaru naše duhovnosti. Koliko će ih položiti u sanducima natrunjenim od stradanja naroda serbskog samo on zna, spokojno zamišljen u dubokoj misli, u monologiji slikarske težnje“, reči su mr Danila Vuksanovića, akademskog slikara iz Novog Sada, kojima opisuje stvaralački put Bartule.

Foto: "Glas Podrinja"


Lepa reč i ljubav kao takva
Bez obzira na to u kojoj smo u socijalnoj i društvenoj poziciji, svima nam treba nekakvo utočište, pogotovo imajući u vidu pandemiju, ratove, nedavne zemljotrese u Turskoj i Siriji, veruje umetnik.

-Nije utočište samo krov nad glavom, utočište je i lepa reč. Kako sam namerno citirao Hafiza Širazija, persijskog pesnika iz 13. veka: „Zenica oka moga je gnezdo lepote tvoje“. Mislim da je to možda neko najsavršenije utočište, kad nekom postaneš u zenici gnezdo, u stvari, to je ljubav. To nam je svima potrebno, svet je kliznuo u drugom pravcu, nesreće se dešavaju, milioni ljudi se premeštaju. Uzeo sam brod kao osnovni simbol premeštaja. I u nekim ranim periodima, kad su se naši sa Balkana selili u SAD, Australiju, putovalo se brodom mesecima. Tim brodovima koje sam naslikao slabo ko bi mogao da plovi, jer oni izgledaju kao donja polovna jajeta. To sam uradio svesno, zato što je jaje simbol vaskrsnuća, pa je i to traženje utočišta u nekom novom nađenom utočištu za svakog od nas neko novo vaskrsnuće- naglasio je Bartula.

Bartula je studirao sociologiju u Sarajevu i Pedagošku akademiju u Šapcu. Kao scenograf uradio je veći broj pozorišnih predstava. Član je Udruženja Likovnih umetnika Srbije (ULUS), Udruženja likovnih stvaralaca Šapca (ULUŠ), Udruženja likovnih umetnika istočne Hercegovine (ULUIH) i Umetničkog bratstva manastira Dobrun (RS). Na otvaranju je promovisana i knjiga „Utočišta- slike i crteži“ posvećena predstavljenom ciklusu. Sugrađani će izložbu moći da pogledaju u Galeriji Kulturnog centra do 6. marta.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa