4. maj 2023.4. maj 2023.
Foto: MK "Čivija"

Foto: MK "Čivija"

ŠABAC BIO DOMAĆIN EVROPSKOG OTVARANjA MOTO SEZONE

Na dva dana moto centar Evrope

Umesto tradicionalnog defilea kroz grad, kako su ranije otvarane moto sezone, Šapčani su goste poveli na turu po ovom delu Zapadne Srbije
Šabac i Moto klub „Čivija“ proteklog vikenda su bili domaćini Evropskog otvaranja moto sezone. Više od 60 motociklista iz Hamburga, Minhena, Bišeshofena, Štutgatra. Graca, Travnika, Zagreba i Sarajeva od petka do nedelje boravilo je u našem gradu. Ovo je prvi put da je ovakav događaj organizovan u Srbiji.

-Želeli smo pre svega da našim gostima prezentujemo Šabac u najboljem svetlu. Neki od njih su već bili ovde na moto skupovima, ali većina je u gradu bila prvi put. Pokazali smo im Stari Grad, tvrđavu, ispričali nešto o njenoj istoriji. Nažalost, bili su razočarani što potencijal Starog Grada nije iskorišćen na pravi način i što to mesto nije bolje uređeno. Pričali smo im o Šabačkoj gimnaziji, Biblioteci. Pričali smo im o Šapcu kao trgovačkom gradu koji je bio na granici sa Austrougarskom. Rekli su da je imamo mnogo znamenitosti u Šapcu koje bi trebalo više predstavljati turistima, kaže predsednik MK „Čivija“ Aleksandar Madžarević Saler.

Za motocikliste su u petak i subotu organizovane i žurke u prostorijama kluba. Svirali su šabački bendovi, Supermensi i Moda benda koji je želeo besplatno da nastupi i svirali su isključivo rok muziku.

Pored dobre muzike domaćini su se pobrinuli da svoje prijatelje ugoste i tradicionalnim domaćim specijalitetima, a najviše su ih oduševili rolovana jagnjetina i sačevi koje nisu nikada jeli.

-Slike Šapca obići će Evropu. Zbog toga smo želeli da im što bolje predstavimo Šabac. Moto turizam je sve popularniji i zastupljeniji. Agencije organizuju moto ture. Šabac je sada na jednoj takvoj mapi, navodi Saler.

Umesto tradicionalnog defilea kroz grad, kako su ranije otvarane moto sezone, Šapčani su goste poveli na turu po ovom delu Zapadne Srbije.

-Pored obilaska Šapca goste smo vodili i do Valjeva i manastira Ćelije. Odabrali smo tu rutu zbog toga što je atraktivan put za vožnju motorima. Iako katoličke i muslimanske veroispovesti, svi su želeli da uđu u manastir i, po našim običajima, zapale sveće za sve naše prijatelje motocikliste koji više nisu sa nama, kao i da ostave novčani prilog crkvi. Oduševila ih je i priroda koju su videli tamo, kaže Saler.

Članovi Čivije obezbeđivali su put od Šapca do Valjeva koloni kako bi sve proteklo u najboljem redu.
Put do Šapca najdalji je bio motociklistima iz Hamburga, koji su u jednom pravcu prešli čak 1.700 kilometara. Njih je po povratku u Nemačku dočekao i sneg.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa