25. maj 2023.25. maj 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U organizaciji Mačvanske srednje škole

Predavanje i pokazna vežba- za odgovorno ponašanje u saobraćaju

Edukacija mladih u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja RS i Udruženjem paraplegičara Mačvanskog okruga
U cilju podizanja svesti o odgovornom ponašanju u saobraćaju, Mačvanska srednja škola organizovala je prošlog četvrtka dva skupa.

Edukacija (budućih) vozača
Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i sekretar Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić održali su đacima predavanje u prostorijama Kulturno- obrazovnog centra, a zatim su pripadnici MUP-a Srbije i Doma zdravlja Bogatić izveli pokaznu vežbu „Spašavanje povređenih u saobraćajnoj nezgodi, njihovo zbrinjavanje i vršenje uviđaja saobraćajne nezgode“.

-Kroz program „Još uvek vozim, ali ne hodam“ na ovakvim predavanjima edukujemo mlade, prvenstveno učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, vozače ili potencijalne vozače, kroz oblik iskustvenog učenja, na bazi iskrenih ispovesti žrtava saobraćajnih nezgoda- objasnio je Savić.

Kako je istakla direktorka Mačvanske srednje škole Nada Jelesić, inicijativa je potekla od kolega iz saobraćajne struke, imajući u vidu da predstoji period maturskih večeri i proslava.

Foto: "Glas Podrinja"


Odgovornost svih učesnika u saobraćaju
-Cilj skupa je da se ukaže na štetne posledice rizičnog ponašanja u saobraćaju i zahvalila bih se profesorima saobraćajne grupe predmeta i učenicima koji su učestvovali u tome. Na predavanju smo posebno skrenuli pažnju na mlade kao jednu od najrizičnijih grupa. Pokaznom vežbom koju su izveli pripadnici MUP-a Srbije i Doma zdravlja hteli smo da skrenemo pažnju našim sugrađanima da saobraćajne nezgode mogu da snađu svakog bez obzira na uzrast, iskustvo, obrazovanje i slično i da prikažemo veštine policije, vatrogasaca i medicinskog osoblja i izazove sa kojima se susreću u obavljanju svog posla. Trudimo se da svojim đacima pružimo adekvatno obrazovanje, a da smo u tome uspeli svedoči činjenica da su mnogi od njih postali uspešni privrednici ili nastavili školovanje na nekim od fakulteta, vratili se u Mačvu i sad rade na zahtevnim i odgovornim pozicijama- podvukla je direktorka Jelesić.

Foto: "Glas Podrinja"


Paralelno sa pokaznom vežbom, učenici škole i predstavnici Crvenog krsta Bogatić promovisali su svoje aktivnosti.

-Organizacija Crvenog krsta Bogatić, zaposleni i volonteri, prisutni su na ovoj simulaciji, koja se organizuje u saradnji sa srednjom školom. Imajući u vidu da sledi period proslava, podelili smo deci flajere u kojima im skrećemo pažnju da ne voze pod dejstvom alkohola i opojnih sredstava. Promovišemo vrednosti Crvenog krsta i trudimo se da na te prave vrednosti deci ukazujemo koliko god je to moguće- navela je Jelena Nikolić iz Crvenog krsta Bogatić.

Srednja mačvanska škola upisuje dva smera na području saobraćaja: tehničar drumskog saobraćaja i vozač motornih vozila, koji pružaju podršku u stvaranju bezbednog okruženja za sve članove zajednice.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa