1. jun 2023.1. jun 2023.
PROŠETALI ŠABAČKI TRGOVCI
Tradicionalni godišnji koncert Folklornog ansambla Doma kulture „Prnjavor”

PROŠETALI ŠABAČKI TRGOVCI

Tradicionalni godišnji koncert Folklornog ansambla Doma kulture „Prnjavor” pod sloganom „PROŠETALI ŠABAČKI TRGOVCI”, održan je pred prepunom salom Doma kulture „Prnjavor” u petak 19. maja.

U toku dvočasovnog programa odličnom igrom i koreografijama publici su se predstavile, od predškolske grupe, kojima je bio prvi nastup, preko dečijeg izvođačkog i pripremnog pa sve do prvog folklornog ansambla, uz muzičku pratnju narodnog orkestra. Izvođači su prisutnima predstavili deo naše bogate folklorne tradicije, igrama i pesama iz različitih delova naše zemlje. Počasni gost ovogodišnjeg koncerta bilo je Prvo pevačko društvo KUD „Abrašević“ iz Šapca.

Folklorni ansambl Doma kulture „Prnjavor“ svake godine nastoji da proširuje svoj repertoar koreografija, koji do sada broji preko 20 različitih koreografija, eminentnih koreografa i umetnika, iz cele Srbije.



Premijerno je izvedena koreografija IGRE ŠABAČKE POSAVINE koreografa: Miloša Simića, koji je ujedno i umetnički rukovodilac ansambla, a u izvođenju prvog ansambla Doma kulture „Prnjavor“.
Ovo folklorno delo nastalo je kao inspiracija na muziku koju su negovali i izvodili šabački Cicvarići ali i da se sačuva uspomena na sve što je stvorila ova velika muzička porodica u muzičkom smislu. Njihovo muziciranje i delovanje obeležilo je jednu vrlo značajnu epohu u gradu Šapcu i njegovoj okolni. U ovom koreografskom delu sem pesama i igara iz vremena Cicvarića, prikazani su i kostimi i načini odevanja iz 19. veka i u vreme kada je Šapcem upravljao Jevrem Obrenović.

Direktor Doma kluture „Prnjavor” Mario Maksimović zahvalio se svim učesnicima u programu, gostima kao i umetničkom rukovodiocu ansambla, koji su svojim trudom, radom i prisustvom, doprineli da koncert bude uspešan. Po završetku koncerta dodeljene su diplome i plakete za pet i deset godina stalnosti u prvom ansamblu i narodnom orkestru.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa