Info

1. jun 2023.1. jun 2023.
Šabačka gimnazija i Konfucijev institut- šest godina partnerstva
Pejzaži viđeni kičicom kineskih slikara- izložba i radionica

Šabačka gimnazija i Konfucijev institut- šest godina partnerstva

Dve obrazovne ustanove sarađuju šest, a Institut ove godine svečano obeležava devet godina postojanja i rada u Srbiji
U okviru proslave devete godišnjice Konfucijevog instituta u Novom Sadu, slikari iz Kine, nagrađivani i priznati umetnici, Mo Sijaovei i Lan Jao, specijalizovani za pejzažno slikarstvo, otvorili su prošlog četvrtka u svečanoj sali Šabačke gimnazije izložbu „Kineski i srpski pejzaži viđeni kičicom kineskih slikara“. Ujedno su održali radionicu, kratak kurs kineskog slikarstva, za đake iz te i Škole primenjenih umetnosti. Šabačka obrazovna ustanova je partner Instituta već šest godina.

Kulturna razmena i prilika za sticanje novih znanja
-Na obostrano zadovoljstvo saradnja traje, prepoznati smo kao partner u Kini, naša škola se redovno predstavlja na njihovim programima, ja sam putovala u Kinu sa prosvetnom delegacijom. Organizovali smo brojne tematske kulturne manifestacije, jer se kurs koji se održava kod nas zove „Kineski jezik i kultura“. Svake godine imamo nekoliko manifestacija vezanih za kinesku kulturu i narod. Ove godine drugi put jedna naša učenica putuje u daleku Kinu da usavrši znanje kineskog jezika. Kineski se redovno uči u školi, a rezultat je da je oko 50 dece naučilo taj jezik. Đaci odlaze u Kinu, dobijaju stipendije njihove države- istakla je direktorka Šabačke gimnazije Marijana Isaković.

Podseća da su jedne godine imali proslavu Kineske nove godine sa učiteljima iz Kine, priređena je ceremonija čaja, prikazani tradicionalni plesovi. Redovne su izložbe kineskih slikara, kaligrafa, umetnika... Tako je bilo i ovog puta. Učenici su mogli da vide radove, ali i uvere se u veštinu umetnika koji se bave kaligrafijom.

Novi pristup istraživanju umetnosti
Đak Škole primenjenih umetnosti, druga godina, smer firmopisac, Vukašin Đukanović, naveo je da se upoznao sa drugačijim pristupom od onog na koji je navikao.

-Ovo je nov, drugačiji vid umetnosti za mene, definitivno bih probao ovako nešto. Razlikuje se u potpunosti od onog kako sam navikao da radim, barem tako izgleda. Znao sam kako oni rade, ali prvi put to vidim uživo. Njihov pristup je lišen složenosti, kao da hoće da dokažu šta žele na jako jednostavan način, da jednim potezom kažu mnogo. Kod nas je umetnost malo izgubila smisao, nekako se ne prati tradicionalan pristup koji oni prate i to mi se dopada- objasnio je Vukašin.

Učenica prve godine Šabačke gimnazije Marija Mladenović smatra da je to prilika da se nauči nešto novo i prošire vidici.

-Zadovoljstvo mi je što imamo priliku da vidimo ove radove i da nas uvedu u tehnike koje koriste. Prvi put se susrećem sa ovako nečim, novo je za nas. Tehnike mi se dopadaju, izgleda veoma zanimljivo. Imala sam priliku da probam i naučim nešto novo, jer su nam približili njihovu tradiciju i mogli smo bolje da ih upoznamo- naglasila je Marija.

Povodom devete godišnjice Konfucijevog instituta, direktorka Šabačke gimnazije prisustvovala je centralnoj proslavi u subotu u Novom Sadu. Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu nastao je na inicijativu ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Hanbana, sedišta svih Konfucijevih instituta. Njegovom nastanku prethodile su četvorogodišnje kulturne aktivnosti na Filozofskom fakultetu, koje su uključivale časove kineskog jezika i tradicionalne kineske kaligrafije, pod patronatom ambasade NR Kine.
D.D.

Najnoviji broj

21. septembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa