15. jun 2023.15. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

CRKVA SVETE TROJICE NA LETNjIKOVCU PROSLAVILA HRAMOVNU SLAVU

Spasavamo se blagodaću Duha Svetoga

Pedesetnica, Trojice ili Duhovi, praznik koji se slavi pedesetog dana po Vaskrsenju i desetog dana po Vaznesenju Hristovom, Srpska pravoslavna crkva proslavlja kao jedan od najvećih događaja zabeleženih u četvorojevanđelju i rođendan novozavetne Crkve
Crkva Svete Trojice na Letnjikovcu svečano je proslavila svoju hramovnu slavu, Pedesetnicu, koja se praznuje kao uspomena na dan kada je Duh Sveti sišao na apostole.

Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop šabački Jerotej, a u „hramu radosti iznad grada“ okupilo se oko hiljadu vernika.

Foto: "Glas Podrinja"


- U Novom zavetu, Bog je u srcima našim Duhom Svetim upisao zapovesti Božije. To ima veze sa svakim od nas kada ulazi u Crkvu i postaje član Crkve, jer se tada ponovo odigrava velika tajna koja se desila na Pedesetnicu i to prilikom Krštenja i Miropomazanja, jer Duh Sveti silazi na nas kao na svete apostole u vreme ono. Zbog toga treba da se radujemo i veselimo, jer nas Gospod nije ostavio, nego nam je poslao Duha Svetoga da bude sa nama i obrazovao je svoju Crkvu Svetu u kojoj se kroz svete tajne blagodaću Duha Svetog spasavamo sve do Njegovog Drugog dolaska.“ – rekao je, između ostalog, Vladika Jerotej u prazničnoj besedi.

DIVAN JE BOG U SVETIMA SVOJIM
U prvu nedelju posle Svete Pedesetnice obeležena je Nedelja Svih Svetih kao „plodova božanstvene blagodati“. Svaki svetitelj je izvor Svetoga Duha jer će, prema Jevanđelju, ‘’iz utrobe njegove poteći reke vode žive’’ (Jovan 7, 38).
U ponedeljak je počeo Petrovski ili Apostolski post koji je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa. Apostolski post najkraće može da traje jednu sedmicu i jedan dan, a najduže šest sedmica. Završava se na praznik prvovrhovnih apostola Petra i Pavla, kome je posvećen Saborni hram u Šapcu, a koji se slavi 12. jula.


Domaćini ovogodišnje slave bili su Ivan i Sanja Mijailović.

Nakon osvećenja slavskih darova, evharistijsko sabranje završeno je zajedničkom trpezom ljubavi.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa