22. jun 2023.22. jun 2023.
Dominacija Beograda i Vojvodine
Šampioni Srbije 2023

Dominacija Beograda i Vojvodine

U većini sportova gde su sezone okončane, bar u ekipnim seniorski kategorijama, ove kao i mnogih prethodnih prisutna je dominacija klubova iz Beograda i Vojvodine. Kada se sagledaju šampioni, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji, sa područja uže Srbije stižu tek tri šampiona, dva u konkurenciji dama i jedan među muškarcima..

Najbolji ženski rukometni klub u Srbiji je Jagodina, dok je u konkurenciji futsala za dame, titulu šampiona poneo kragujevački Ekonomac. Čini se da je futsal namenjen ekipama iz unutrašnjosti, te je jedini ekipni muški šampion Loznica, upravo u ovom sportu.

Govoreći o preostalih 15 prvaka (fudbal, košarka, odbojka, rukomet, vaterpolo, futsal, hokej, stoni tenis, kuglanje, bouling) osam dolazi iz Beograda i sedam iz AP Vojvodine (Novi Sad četiri). Crvena Zvezda ima pet titula, Vojvodina dve, a ostali klubovi po jednu kada govorimo o domaćoj sceni. U mnogim sportovima postoje i regionalne i internacionalne lige.

Nije realno da se situacija promeni nakon završetka preostalih liga na nivou Srbije. U ragbiju je liga počela, ali su favoriti iz Beograda, nisu velike šanse da neko ugrozi Vukove u ligi američkog fudbala, u preostalim egzotičnim sportovima, ekipe sa drugih područja i nemaju predstavnike.

Aktuelni šampioni u rvanju (Proleter Zrenjanin), tekvondou (Galeb Beograd), atletici (OAK Beograd i C. Zvezda), kajaku (Tarket S. Pazova), veslanju (Partizan Beograd)... upravo u kajaku šabačka Zorka je jedan od kandidata da još jednu titulu, krajem spetembra, donese u užu Srbiju.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa