6. jul 2023.6. jul 2023.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac – pisiar dijagnostika

Najbrža, najpreciznija i najpouzdanija metoda

U Zavodu za javno zdravlje Šabac , u junu prošle godine, otvorena je najmodernija laboratorija za molekularnu dijagnostiku, koja je opremljena najsavremenijim aparatima za Real Time PCR koja građanima Mačvanskog i Kolubarskog okruga nudi niz dijagnostičkih metoda. PiSiAr dijagnostika je neophodna za utvrđivanje infekcija centralnog nervnog sistema, kod imnukompromitovanih pacijenata, u posttransplantacionom periodu, za praćenje toka terapije kod HIV pozitivnih, hepatitis B i C pozitivnih, takođe za dijagnostiku različitih respiratornih infekcija, za kongenitalne infekcije, infekcije kod trudnica, trombofilije što je čini najbržom i najpouzdanijom metodom. U novom prostoru tim stručnjaka iz Centra za mikrobiologiju svakodnevno uz aparate najnovije generacije u realnom vremenu dijagonostikuje različite patogene. O prednostima ove metode govorila je dr spec. medicinske mikrobiologije Marina Malbaški, načelnica Centra za mikrobiologiju.

Zavod za javno zdravlje Šabac


Šta je PiSiAr dijagnostika?
PiSiAr je brza, pouzdana molekularna metoda kojom se dokazuje prisustvo i količina virusa, bakterija, parazita, direktno u bolesničkom materijalu za samo nekoliko sati.Pored toga detektuje i mutacije koje mogu biti uzrok mnogih bolesti.

Koje su prednosti PiSiAr?
PiSiAr ima brojne prednosti po kojima se izdvaja od standardnih testova. Jedna od prednosti je brzina izvođenja i dobijanja ponovljivih i preciznih rezultata.

Procesi su automatizovani čime je povećana brzina i pouzdanost u identifikaciji patogena. Na taj način smanjen je rizik od kontaminacije i mogućnost pojave greške izazvane ljudskim faktorom.

Visoka osetljivost PiSiAr-a pruža mogućnost rane dijagnostike tj. detektovanje patogena u uzorku ubrzo posle infekcije, i dosta pre pojave siptoma bolesti.

Visoka specifičnost osigurava samo detekciju virusa koji se testira, onemogućavajući unakrsnu reakciju i detekciju drugih srodnih virusa

Koji je značaj PiSiAr-a za vaše pacijente?
PiSiAr ima širok spektar kliničke primene, u ranoj detekciji patogena, proceni stanja i ishoda infekcije, stadijuma bolesti, određivanju rezistencije bakterije na antibiotike, determinisanju najadekvatnije i najbezbednije terapije, monitoringu terapije, detekciji mutacija koje mogu biti uzrok mnogih bolesti, neplodnosti.

U PiSiAr laboratoriji se vrši detekcija uzročnika polno prenosivih bolesti, infekcija centralnog nervnog sistema, respiratornih i gastrointestinalnih infekcija.

Kod koga i u kojoj meri je primenljiva ova dijagnostička metoda?
Real Time PCR se može primeniti kod svih pacijenata, pa i kod onih kod kojih je nemoguće primeniti druge metode.

Značajana je njegova primena kod imunokompromitovanih pacijenata, transplantacija, pacijenata na odeljenjima intenzivne nege, trudnica, neonatusa, dece.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa