13. jul 2023.13. jul 2023.
Foto: KOC Bogatić

Foto: KOC Bogatić

Smotra umetnika u prelepom mačvanskom ambijentu

25. Likovna kolonija „Sovljak 2023“

Nakon sedmodnevnog boravka i rada, organizatoru, Kulturno- obrazovnom centru Bogatić, pokloniće po dva umetnička dela
25. Likovna kolonija „Sovljak 2023“ održava se od 7. do četvrtka, 13. jula, u 20 sati, za kada je predviđeno svečano zatvaranje. Devet umetnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije, stvara pod lipom u prelepom ambijentu Etno parka.

U susret izložbi povodom 25 godina
-Dosadašnja praksa je bila da ih bude osam, a ove godine imamo devet slikara, dva ikonopisca, jednog vajara, fotografa. Nakon sedmodnevnog boravka i rada, ostaviće nam po dva umetnička dela. Lepa tradicija se nastavlja i svake godine donosi nove kontakte i prijateljstva među učesnicima. Kruna svega biće velika izložba slika 3. avgusta u Narodnom muzeju Šabac, retrospektiva 25 godina postojanja likovne kolonije, za koju je odabir radova izvršila viši kustos, istoričarka umetnosti
Tatjana Marković- rekao je direktor Kulturno- obrazovnog centra Bogatić Ivan Ostojić.

Umetnik iz Beograda Vladimir Skerlić prvi put je na koloniji u Sovljaku.
-Organizacija je izuzetna, ljudi na sazivu ove godine su zaista briljantni umetnici sa kojima ostvarujemo kontakt i jedni od drugih učimo. Atmosfera je divna, priroda je božanstvena, ne mogu naći jednu, bilo kakvu primedbu, sve reči hvale za organizatore. Prvi put sam u Bogatiću, ali sam prethodno bio učesnik kolonija u Aranđelovcu, Osečini i jedno vreme nisam učestvovao u kolonijama, jer imam dosta svog posla. Ove godine, moj prijatelj Milan Pantelić me pozvao, ja sam se rado odazvao i ne da se nisam pokajao, nego sam presrećan što sam upoznao svoje kolege. Zaista uživamo ovde stvarajući dela koja nas nadahnjuju- istakao je Skerlić.

Stvaranje u pravoj atmosferi
Slikar iz Crne Gore Rade Vujačić drugi put je došao na sopstvenu inicijativu.

-Odlučio sam se da dođem zato što mi je zaista pretprošle godine bilo predivno. Ne odazivam se na sve pozive za učešće, iako ih mnogo dobijam, jer su mi bitni uslovi rada, organizacija, a i primećujem da su u poslednje vreme neke kolonije dobile konotaciju koja mi se ne dopada i više se doživljavaju kao neka vrsta zabave. U Sovljaku je potpuno drugačija, ozbiljna priča. Najviše mi se svidela atmosfera, društvo, organizacija, koja je na neverovatno dobrom nivou. Doveli su decu koja su došla da vide kako mi stvaramo, da osete atmosferu među slikarima, čuju razgovor koji je na drugačijem nivou od onog na kakav su navikli. To je poziv da se širi kultura na mlađe naraštaje na najdirektiji način. Pun sam emocija i utisaka, neverovatno je lepo- naglasio je Vujačić.

Likovna kolonija u Sovljaku organizuje se od 1998. godine i tokom dve i po decenije iznedrila je veliki broj dela koja su umetnici poklanjali organizatoru slikarske smotre, Kulturno- obrazovnom centru Bogatić.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa