10. avgust 2023.10. avg 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PSIHOFIZIČKA PRIPREMA TRUDNICA

Za bezbrižniji prolazak kroz porođaj

Psihofizička priprema trudnica za porođaj održavaće se dva puta nedeljno, u novom prostoru, u službi polivalentne patronaže Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić“. Svakog utorka i četvrtka od 13.00 časova mogu joj prisustvovati trudnice uz saglasnost izabranog ginekologa.

-Program psihofizičke pripreme trudnica za porodađ ima za cilj da upozna trudnicu sa tokom porođaja, da je nauči da prati rađanje deteta i sarađuje sa akušerskim timom. Idealno je da trudnice počnu sa ovim programom od 26. ili 27. nedelje trudnoće i da dolaze do porođaja. Mi ovde radimo vežbe koje jačaju trbušnu muskulaturu, povećavaju elastičnost ligamenata, zglobova i mišića, posebno karlice, zatim vežbe za povećanje kapaciteta pluća, mišićnu relaksaciju. Radimo simulaciju porođaja. Trudnice prolaze kroz sva četiri porođajna doba, uče na koji znak kreću u porodilište, šta mogu u svakom momentu da očekuju, vežbaju tipove disanja i kada koji tip disanja da primene kako bi sebi olakšale. Kao kruna uspešnosti pripremljene trudnice radimo vežbe napinjanja od 36. nedelje trudnoće, rekla je Gordana Todić, patronažna sestrakoja je svojeručno oslikala prostor u kom trudnice vežbaju.

Foto: "Glas Podrinja"


Idealno je da počnu od 26. ili 27. nedelje trudnoće i da dolaze do samog porođaja. Sa njima radimo lagane vežbe, vežbe mišićne relaksacije, kao i simulaciju porođaja

Od 1. do 7. avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja, što je poslužilo kao povod da ponovo počnu časovi psihofizičke pripreme trudnica.

-Ponosni smo na ovu uslugu, koja je u našoj ustanovi počela 2015. godine, ali je zbog kovid pandemije bila pauza. Potrebno je da se trudnica javi svom izabranom ginekologu kako bi, nakon pregleda, dobila saglasnost za obavljanje psihofizičke pripreme. Sa obrascem dolazi u službu polivalentne patronaže. Naše tri sestre su prošle obuku za psihofizičku pripremu i imaju sertfikat za rad sa trudnicama. Apelujemo na sve buduće mame da se jave u našu službu kako bi dobile detaljne informacije, navela je direktorka Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Istovremeno radi i škola roditeljstva koju mogu pohađati, pored budućih mama, i buduće tate. Ova škola se održava svake srede od 13.00 časova.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa