10. avgust 2023.10. avg 2023.
Valjevska rok scena  (1962- 2022)
Živko Ivković potpisnik nove knjige

Valjevska rok scena (1962- 2022)

Posle dve i po godine istraživanja, prikupljanja podataka o sceni, uz nesebičnu podršku članova, lokalnih grupa, prijatelja, cilj je postignut. Valjevci sada imaju šestodecenijsku pisanu rok istoriju
Znajući da je Valjevo do nedavno slovilo za rad bez pisanog dokumenta o lokalnoj urbanoj rokenrol sceni, hroničar roka Živko Ivković, koji je već dobijao pozive da tako nešto učini, odlučio je da 120 bendova objedini među koricama. Tako je „grad ispresecan brojnim rečicama“ dobio svoje šezdesetogodišnje svedočanstvo Valjevska rok scena (1962- 2022), čiji je autor, a izdavač je Kulturni centar Šabac.

Dve i po godine istraživačkog rada
-Imao sam već dvadesetak tekstova u vezi sa značajnim imenima i grupama sa lokalne scene. Istraživanje i rad na knjizi obeležio je 31 odlazak u Valjevo, nalaženje sa članovima grupa za koje i neki Valjevci kažu da nikad nisu čuli. U knjizi je 120 grupa, što izdvojeno, u zasebnim tekstovima, storijama, ili su tekstovima vezane za neke grupe koje su, ili preteča ili post, nezamislive su jedni bez drugih. Iskreno, nisam se ni nadao da ću nakon dve i po godine istraživačkog rada uspeti da završim knjigu, jer je za 60 godina obuhvaćeno 120 grupa. Kad pogledam knjigu, i dalje ne verujem da je završena i da sam uspeo i mnogo mi je drago što smo i tu priču zaokružili- ističe Ivković.



Kako autor predgovora, pisac knjige o rok istoriji Kragujevca, dr Vladimir Paunović, navodi, nije se slučajno dogodilo da „šabački, preciznije nacionalni rok pisac, piše o valjevskoj sceni“. Supruga mu je iz Valjeva, upoznali su se 1972, te je kao poluvaljevac dobar deo života proveo tu. Neizostavna je priča o „Invaziji“, prema mišljenju autora najuspešnijoj i najznačajnijoj na rok sceni u istoriji tog grada, koja je 2021. obeležila 35 godina od formiranja.

-Ima onih koji ne dele moje mišljenje, ali činjenice govore drugačije. Četiri albuma, ploča iz 27. marta 1990, vinil, sva izdanja su im vezana za poznate diskografske kuće, stotine nastupa po Srbiji. Ove godine su snimili novi album- navodi Ivković.

Kako piše Paunović, „sistematično, u svom stilu rok hroničara, Ivković rok scenu tazbine predstavlja od svih pojava na ovim prostorima- tzv. repetitorskih bendova, prvih VIS-ova, preko rodonačelnika autorske muzike, od hard roka do metala i panka, ne zaboravljajući ni art grupe, originalni festival i rokumentarce“. „Lično sam poznavao Invaziju, Amon Dim, čuo za Dolar, ali nakon čitanja ove Živkovićeve knjige imam osećaj kao da sam odrastao slušajući tu scenu“, dodaje u predgovoru.

Promocija 22. septembra u Valjevu
-Od ‘62 na ovamo valjevska scena je kao i u svim gradovima Srbije krenula iz KUD „Abrašević“. U okviru njega postojale su sekcije, a iz muzičke se iskristalisao VIS ABV- 6 u kom je pevao Miki Jevremović, njegov brat Zoran Jevremović, Lidija, majka Stefana Milenkovića, naš šabački Valjevac Života Simić, Žika Valjevac i mnoštvo drugih koji su činili tu grupu koja je menjala nazive- priča.

Prikupljajući materijal za knjigu, razgovarao je sa mnogima koji su bili iznenađeni da će dugo planirani poduhvat biti ostvaren.

-To su ljudi iz sveta rokenrola, od kojih su neki kao uslov postavljali da iza knjige ne stoji nikakva politika, jer ne žele saradnju ni sa jednom vlašću. Pozovem, predstavim se, kažem da radim na knjizi, oni u prvom trenutku ne veruju, jer znaju da to već deset godina pokušavaju da napišu. Izdavač je Kulturni centar Šabac (KC), kao i kompletnog mog rokenrol opusa. Zahvaljujući glavnoj i odgovornoj urednici programa KC-a Katarini Janković Popović sam uspeo i hvala joj do neba- poručuje Živković.

Promocija knjige će biti 22. septembra u prostoru „Čardak“ na Trgu kneginje Ljubice u Valjevu, a nakon nje u planu je i šabačka.
D.D.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa