21. septembar 2023.21. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

NEDELjOM AKTIVNOSTI OBELEŽEN DAN SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE

Uvek spremni da reaguju

Centralni događaji u Šapcu bili su u petak, taktičko-tehnički zbor na Trgu šabačkih žrtava i pokazna vežba na Starom gradu. Aktivnosti OVS Šabac počele su prošlog utorka, kada su deca iz vrtića “Bambi” posetila Vatrogasni dom, videli prostorije, vozila i opremu koje koriste vatrogasci-spasioci. Narednog dana u vrtiću „Mladost“ vatrogasce je dočekalo oko 80 oduševljenih mališana
Dan Sektora za vanredne situacije obeležavan je tokom čitave prethodne sedmice nizom aktivnosti u svih 27organizacionih jedinica. Odeljenje u Šapcu, kao i prethodnih godina, akcenat je stavilo na rad sa decom, a akcije su, pored Šapca organizovane i u Loznici i Malom Zvorniku.

Centralni događaji u Šapcu bili su u petak, taktičko-tehnički zbor na Trgu šabačkih žrtava i pokazna vežba na Starom gradu. Pored profesionalne vatrogasno-spasilačke čete, u događajima su učestvovali i Crveni krst Šabac i Dobrovoljno vatrogasno društvo Grušić.

Foto: "Glas Podrinja"


Deo vozila i opreme postavljen je na Trgu, kako bi prisutni mogli izbliza da ih vide, a volonteri Crvenog krsta prezentovali su postupanje tokom pružanja prve pomoći. Tokom sat i po trajanja zbora događaju je prisustvovalo oko 500 dece iz svih šabačkih osnovnih škola.

Na Starom gradu, u zgradi u kojoj je nekada boravila šabačka Policija simuliran je požar u zgradi i na otvorenom, kao i spasavanje povređenih iz zapaljene zgrade, a korišćenje pirotehničkih sredstava doprinelo je tome da sve izgleda autentičnije. Korišćeno je i vozilo sa teleskopskim lestvama pomoću kog se deluje na velikim visinama.

Foto: "Glas Podrinja"


Pripadnici DVD Grušić demonstrirali su gašnje požara u šumi, dok su „povređene“ zbrinjavali pripadnici Crvenog krsta. DVD Grušić od svog formiranja 2021. godine ima nemerljiv značaj na teritoriji Pocerine.

-Sada brojimo 30 pripadnika, od kojih je 20 položilo ispite i obuku, a očekujemo da i 10 novih prođe obuku. Godišnje imamo 15 do 20 intervencija, a često u intervencijama učestvujemo zajedno sa profesionalnom vatrogasnom jedinicom iz Šapca, kaže Branislav Lazarević, predsednik DVD-a Grušić.

Crveni krst Šabac dugi niz godina ima odličnu saradnju sa Odeljenjem za vanredne situacije.
-Naše ekipe su osposobljene da u slučaju vanrednih situacija učestvuju u spasavanju, pružanju prve pomoći i evakuaciji pogođenog stanovništa. Tu smo da izvršavamo sve odluke našeg Štaba za vanredne situacije kada to zatreba. Na našu veliku radost na Trg je došlo mnogo predškolaca, kod kojih mi već odlazimo i pokazujemo im šta i kako radimo. Naši mladi volonteri pokazuju veštinu prve pomoći, a oni su veoma zainteresovani, rekao je Slavko Radovanović, sekretar Crvenog krsta Šabac.

Gradonačelnik vatrogasca Veljka Stamenića nagradio za hrabrost
Veljko Stamenić, pripadnik vatrogasno-spasilačke četa Šabac pre izvesnog vremena pružio je prvu pomoć i tako spasao život mladiću koji je boravio u objektu zahvaćenom požarom. Herojski čin bio je povod da gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, na Dan Sektora za vanredne situacije, priredi prijem za ovog hrabrog vatrogasca u Gradskoj kući. Ovom prilikom Veljko je i novčano nagrađen.

Foto: "Glas Podrinja"


-Veljko je prilikom intervencije na požaru u stambenom objektu u Masarikovoj ulici video mladića od 22 godine bez svesti. Izvukao ga je iz prostorije, uradio reanimaciju i pozvao službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Šabac. Pokazao je veliku hrabrost, spasao ljudski život i pokazao primer kako treba da se ponaša pripadnik vatrogasno-spasilačke jedinice i MUP-a Srbije. Hvala Veljku na iskazanoj hrabrosti. Grad je smatrao da to treba da nagradimo. Nadamo se da će ovo biti podstrek i za druge pripadnike MUP-a, ali i Vojske Srbije. Zahvaljujući Odeljenju za vanredne situacije u Šapcu mi imamo bezbedan grad i sugrađane koji ne treba da brinu, rekao je gradonačelnik i čestitao Dan Sektora i poželeo im da imaju što manje posla, rekao je gradonačelnik Šapca.



Pored zajedničkih aktivnosti na TT zboru i pokaznoj vežbi, tokom prethodne sedmice vatrogasci-spasioci i Crveni krst su sarađivali i na akciji doborovoljnog davanja krvi. Redovnoj akciji, koju Crveni krst Šapca svake srede organizuje u Kulturnom centru odazvalo se i nekoliko vatrogasaca, a ovo naravno nije prvi put da pripadnici OVS Šabac učestvuju u ovim akcijama.

Zamenik gradonačelnika Blaža Knežević prisustvovao je TT zboru u ime Gradske uprave, dok je na pokaznoj vežbi bio člano gradskog veća Zoran Zdravković.

Aktivnosti OVS Šabac počele su prošlog utorka, kada su deca iz vrtića “Bambi” posetila Vatrogasni dom, videli prostorije, vozila i opremu koje koriste vatrogasci-spasioci. Mališanima su najinteresantnije bile sirene na vatrogasnim kamionima, kao i pena za gašenje požara. Svojim domaćinima doneli su pano koji su sami napravili, a koji će ubuduće krasiti jedan od zidova Vatrogasnog doma.

Foto: "Glas Podrinja"


Narednog dana u vrtiću „Mladost“ vatrogasce je dočekalo oko 80 oduševljenih mališana. Vatrogasci su malim sugrađanima pokazali kako funkcioniše oprema za gašenje požara, a deci je najzanimljivije bilo kada su uključili sirenu i iz creva pustili vodu. Mnogi od njih želeli su da probaju vatrogasni šlem. Deca su uzvratila racitacijama i crtežima koje su pripremili, a koji su vatrogasci u petak izložili na Trgu, zajedno sa panoom dobijenim iz „Bambija“.

-Tokom ove nedelje širom Republike Srbije organizovan je niz aktivnosti. Po vrtićima i školama smo prezentovali ljudstvo, opremu i posao kojim se bavimo kao vatrogasci-spasioci. Sugrađani su na Trgu mogli da vide vozila, opremu, ali i ljudstvo koje se bavi zaštitom i spasavanjem. Pokazna vežba je prezentovala na koji način štitimo stanovništvo od požara na objektu i požara na otvorenom, rekao je Ivan Spajić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Šabac.

Sedmica aktivnost je završena u nedelju, obeležavanjem slave Neopalime kupine.
M.M.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa