28. septembar 2023.28. sep 2023.
Foto: “Young Media”

Foto: “Young Media”

Porodica, tradicija, Bakingamska palata i naravno ohridski biser

Kod njih su kupovali mnogi predsednici, premijeri kao i prve dame. Dva bisera su poklonili preko njihovog predsednika princezi Dajani i kraljici Elizabeti
Vane Talev, trenutni vlasnik prodavnice ručnog rada na Ohridskom jezeru, inspirisao nas je za priču o porodici, tradiciji i ohridskom biseru. Naime, prodavnica je otvorena 1924. godine, otvorio ju je njegov deda. Istakao je da porodični biznis traje već 99 godina i da se prenosi isključivo na muško koleno, a sledeći je njegov sin.

Vane Talev u porodičnoj radnji, Foto: “Young Media”


Zatim smo popričali o Ohridskom biseru, prvenstveno kao simbolu Makedonije a kasnije Ohridskog jezera kao i samih njih.

Vane je rekao da ohridski biser i oni nisu samo brend u Makedoniji već i u svetu. Osnova bisera je sedef odnosno sama školjka premazana sa specijalnom emulzijom, ta emulzija radi se od krljušti njihove ribe plašice. Svako zrno bisera se premazuje isključivo ručno, pet do deset puta. Faktički zbog te emulzije dolazi ime, tajna i tradicija ohridskog bisera.

Takođe nezaobilazna tema su nagrade, sertifikati, priznanja kojih Vane ima na pretek, ali koja je njemu najviše značila?

-Vrhunac našeg rada je zlatna medalja u Briselu na Eureci, u pitanju je svetski sajam za ručni rad. U tadašnjoj konkurenciji bilo je cak 40 radova iz celog sveta. Ipak za njegovu zlatnu medalju se odlučilo 12 svetksih najeminentnijih doktora nauka upravo zbog prirodnog materijala i stopostotnog ručnog rada. To u svetu niko sem ove porodice ne može da pokaže-istakao je on.

Foto: “Young Media”


Na kraju smo se dotakli saradnji i ko su ljudi kojima je ova porodica pravila i prodavala nakit.
Kod njih su kupovali mnogi predsednici, premijeri kao i prve dame. Dva bisera su poklonili preko njihovog predsednika princezi Dajani i kraljici Elizabeti. Princeza je imala posebnu želju, dok je kraljica insistirala na trorednom asimetričnom biseru koji je nosila do kraja, ističe Vane. Kada je njihov prijatelj išao u Bakingamsku palatu ona je u čast Makedonskoj delegaciji nosila upravo njihov biser. To je čast bila prvenstveno za republiku Makedoniju kao državu, a kasnije i za nas kao porodicu koja pravi originalan ohridski biser.

Tekst je nastao u okviru Mediamocracy kampa održanog u drugoj polovini avgusta na Ohridu u okviru projekta “Young Media” DW Akademije.
Anđela Grković i Miloš Vlahović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa