22. jun 2023.22. jun 2023.
Foto: Anika  Milovanović

Foto: Anika Milovanović

Anika Milovanović: Da lepota ostane zabeležena

Kada sam razmišljala koga bih od svojih vršnjaka želela da predstavim našim generacijama tako da bude dovoljno zanimljiv, ali u isto vreme dobar primer nekoga ko ima viziju, ko je vredan i ko je sam učio i radio na tome da poboljša svoj hobi i da sledi svoje snove, na pamet mi je odmah pala Anika Milovanović, učenica sada već četvrte godine računarskog smera Šabačke gimnazije i meni veoma draga drugarica koju poznajem ceo život. Ona je veliki ljubitelj fotografije i bavi se istom već nekoliko godina. Kako sam bila uz nju sve te godine i imala priliku svojim očima da vidim njen napredak, i samu me je puno puta inspirisala da radim na svojim hobijima kao ona i da ostvarujem sve bolje rezultate. Nadam se da će nakon čitanja ovih redova isto uticati i na vas, i nadam se da ću, sledeći put kad budem imala priliku da radim sa njom, moći da je predstavim kao veoma poznatog i uspešnog fotografa.

Kako si došla na ideju da se baviš fotografijom?
-Još kao mala sam uživala u fotografisanju, beleženju uspomena i slično. Za mene je fotografisanje jedan vid umetnosti u kome osoba iza kamere može da se izrazi i prenese neku poruku. Pored fotografije, volim i da editujem i pravim određene kompozicije u Photoshop-u, koji predstavlja još jedan divan način da se iskažu situacije ili osećanja kroz digitalnu formu.

Foto: Anika Milovanović


Obično fotografišeš prirodu, a posebno životinje, šta te najviše inspiriše kod njih?
-Mnogo volim životinje i prirodu i oduvek sam bila fascinirana njihovom lepotom te sam želela da je pretočim u fotografiju, da ta lepota ostane na neki način zabeležena. Uz to, iz praktičnih razloga su lakši za fotografisanje od ljudi.

Da li imaš nekog fotografa na čiji se rad ugledaš?
Nemam konkretno uzor, ali veoma često gledam videe na YouTube-u vezane za fotografiju i dobijam ideje odatle. Najviše volim sama da eksperimentišem bojama, osvetljenjem, uglovima, kompozicijom i tako dalje. Na taj način otkrijem drugačiji izgled fotografije ili novi stil editovanja iste.

Foto: Anika Milovanović


Uglavnom radiš saradnje gde ti poklone proizvode u zamenu za fotografije, da li bi izdvojila neku saradnju?
-Jedno vreme sam se aktivno bavila i instagram profilom i imala sam neke saradnje, ali izdvojila bih jednu meni veoma dragu.

U početku je to bila mala saradnja u kojoj je meni devojka htela samo da pošalje par proizvoda u zamenu za fotografije, ali veoma brzo smo se sprijateljile i to više nije ni saradnja, već jednostavno obe to radimo jer volimo i uživamo da pomažemo jedna drugoj u poboljšanju naših poslova. Devojka drži profil na instagramu i tamo promoviše svoje proizvode (opremu za pse i odelca koja sama šije). Često mi šalje svoje proizvode, a ja ih zauzvrat fotografišem za njen biznis. Jedna zanimljiva činjenica je da sam ja bila redovan kupac kod nje pre nego što smo ostvarile saradnju.

Mnogo volim životinje i prirodu i oduvek sam bila fascinirana njihovom lepotom te sam želela da je pretočim u fotografiju, da ta lepota ostane na neki način zabeležena. Uz to, iz praktičnih razloga su lakši za fotografisanje od ljudi


Da li postoji neka pojava u prirodi ili neko mesto koje bi posebno volela da fotografišeš, a nisi imala priliku do sada?
-Svakako da postoji, volim da putujem i sa mojih fotografija možete videti da sam slikala različite građevine i prirodu u državama u kojima sam do sada bila, ali ovo je samo deo država koje želim da posetim. Najveća želja mi je da odem u Italiju jer tamo ima mnoštvo lepih mesta za fotografisanje.

Foto: Anika Milovanović


Kako si naučila sama da uređuješ fotografije?
-Uređivanje slika u Photoshop-u sam počela da učim još u 6. razredu osnovne. Pre toga sam uglavnom i editovala i fotografisala telefonom i to editovanje se uglavnom svodilo na stavljanje nekog dramatičnog efekta. U početku sam pravila neke određene kompozicije u Photoshop-u od više različitih fotografija sa interneta. Inspiracija mi je bio jedan YouTube kanal i često sam sa njega uzimala ideje za svoje edite. Vrlo brzo sam shvatila i usvojila tehnike i počela sam i sama da smišljamompozicije. Kasnije, kada sam krenula u srednju, nisam nastavila da se bavim time, ali profesorka je ipak prepoznala moj talenat. Samim tim, ubrzo me je zamolila da uradim plakate za jedan događaj u školi, što sam i uradila. Sada kada imam svoj aparat i slikam svoje fotografije, uglavnom za njihovo editovanje koristim Photoshop u kombinaciji sa Lightroom-om.

Volim da putujem i sa mojih fotografija možete videti da sam slikala različite građevine i prirodu u državama u kojima sam do sada bila, ali ovo je samo deo država koje želim da posetim. Najveća želja mi je da odem u Italiju jer tamo ima mnoštvo lepih mesta za fotografisanje


Da li je oprema bitan faktor kod fotografija i za šta od opreme je neophodno za jednog početnika?
Oprema svakako dosta utiče na izgled fotografije, ali opet sve zavisi i kakav rezultat osoba iza kamere želi da postigne i koliko je uvežbana. Canon ima dosta solidnih kamera za početnike koje nisu previše skupe, a i dalje ostvaruju dobre rezultate. Najbitniji je objektiv. Postoje prime i zoom objektivi koji daju različite rezultate. Prime objektiv je fiksni objektiv, što znači da mu se ne može menjati žižna daljina, i možda čak smatram da je on i bolji za početnike jer uglavnom osoba iza kamere mora da se više pomera u prostoru, što joj omogućava da bolje upozna uglove iz kojih fotografiše. Takvi objektivi su često skuplji i imaju veću f stopu, ali prave oštriju fotografiju. Zoom objektivi nemaju fiksnu žižnu daljinu što dovodi do manje kretanja u prostoru. Obe vrste objektiva mogu da budu širokougaoni ili portret objektivi, a postoje i telefoto objektivi. Ja imam 3 objektiva, dva zoom i jedan prime i u zavisnosti od toga kakvu fotografiju želim da napravim, koristim određen objektiv.

Foto: Anika Milovanović


Za kraj, da li vidiš sebe kao nekoga ko će se ozbiljno baviti ovim poslom u budućnosti ili bi pre ostala pri tome da ti bude hobi?
-I dalje nemam baš jasan plan za svoju budućnost, kao mala sam mislila kako bi bilo zanimljivo da se time bavim, ali ima mnogo posla ako sve radim sama, uz to se treba probiti jer ima puno konkurencije. Svakako ću ostati pri fotografiji kao hobiju, za dalje ću videti vremenom. Verujem da moja ljubav za fotografijom neće iščeznuti, na koji god način joj budem pristupala.
Marija Tošić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa