5. oktobar 2023.5. okt 2023.
Foto: OB Šabac

Foto: OB Šabac

Opšta bolnica Šabac

Skraćena lista čekanja za operacije kuka i kolena

Stanka Jerotić (66) iz Ljubovije duže od četiri godine čekala je operaciju kolena na Institutu za ortopediju “Banjica” u Beogradu. Zahvaljujući programu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), dobila je poziv da zdravstveni problem reši u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu. Operaciju su izveli šabački ortopedi pod nadzorom asistenta dr Branislava Krivokapića iz Instituta “Banjica”, inače stručnog konsultanta Opšte bolnice Šabac.

U šabačkoj bolnici za protekla tri meseca urađeno je 11 operacija kuka i kolena, a do kraja godine očekuje se da još 12 pacijenata sa jedinstvene liste čekanja reši svoj zdravstveni problem


– Bolovi su bili neizdrživi, nisam mogla da hodam. Stigao mi je poziv da ako hoću što pre da se operišem, da mogu u Šapcu. Nije mi bilo bitno gde, samo da to rešim. Čekala sam na operaciju duže od četiri godine i ko zna kada bih u Beogradu stigla na red. Sada se osećam odlično, bolova skoro više nema, mogu da stanem na svoje noge. Prezadovoljna sam lekarima i osobljem na ortopediji u šabačkoj bolnici – kaže Stanka Jerotić koja je juče dobila otpusnu listu, saopšteno je iz Opšte bolnice Šabac.

Kako bi se skratile liste čekanja za operacije kuka i kolena na Institutu za ortopediju “Banjica”, u dogovoru sa RFZO i Ministarstvom zdravlja, a uz saglasnost pacijenta, od 1. juna sve zdravstvene ustanove u kojima se rade ortopedske intervencije počele su da preuzimaju obolele i u najkraćem roku obavljaju ove operacije. U šabačkoj bolnici za protekla tri meseca urađeno je 11 operacija kuka i kolena, a do kraja godine očekuje se da još 12 pacijenata sa jedinstvene liste čekanja reši svoj zdravstveni problem.


– Operacije ugradnje proteza kuka i kolena počeli smo da radimo 19. juna, izvode ih ortopedi iz naše ustanove. U ovome imamo značajnu pomoć asistenta dr Branislava Krivokapića sa “Banjice” naročito u oblasti ugradnje proteza kolena, gde nam dolaze i veoma komplikovani slučajevi. Na ovaj način dr Krivokapić nam pomaže u podizanju kvaliteta rada, a ujedno i obučava naše ortopede. Uporedo sa operacijama sa jedinstvene liste čekanja, radimo i operacije sa naše liste. Na ugradnju proteze kolena na našoj listi je trenutno 69, a kuka 162 pacijenta. Dužina čekanja je od šest meseci do godinu dana. Nastojimo da u narednom periodu ovo bude još kraće – rekao je dr Slobodan Popović, direktor šabačke bolnice.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa