Info

26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

29. izložba akvarela u Kulturnom centr

Kvalitet i trajanje u godini jubileja

Na konkurs za izložbu akvarela pristigla su 122 rada od 83 autor, iz zemlje i regiona, što potvrđuje dugotrajnost, kvalitet i tradiciju izložbe. Dodeljena je i nagrada koja je ove godine ravnopravno podeljena između dva autora
Za 29. grupnu izložbu akvarela u Kulutrnom centru žiri u sastavu Nenad Kojić, slikar iz Beograda, Sonja Petrović Jagić, istoričarka umetnosti iz Šapca i Ljubica Jelisavac, istoričarka umetnosti iz Beograda, predsednica, odabrao je izabrao radove 39 autora tragajući za upečatljivim izrazom u tradicionalnoj tehnici izvođenja likovnih dela vodenim bojama na papiru. Dodeljena je i nagrada koja je ove godine ravnopravno podeljena između dva autora.

-Kvalitetom ideje i realizacije istakla se nekolicina autora, a nagradu, ovom prilikom, dele Jelena Trajković Popivoda (Beograd) i Mihailo Gligorić Gliša (Beograd). Akvarelisani crtež Jelene Trajković Popivode, svojevrsna, donekle arabeskna, razrada kontura ljudskog tela u pokretu, podstiče razmišljanje o povezanosti životvornih supstanci, vitalnosti, odnosno o skladu i trajanju - kretanju i tokovima četkice, vode i pigmenata u samoj akvarelskoj tehnici. Nagrađeni pejzaž Mihaila Gligorića Gliše, dat u najboljoj tradiciji akvarela, kompleksna je kompozicija u pogledu planova, perspektive i valerskih svojstava, uz ostvareni poželjni rafinman predstave – navodi u objašnjenju istoričarka umetnosti iz Beograda i predsednica žirija Ljubica Jelisavac.

Foto: Glas Podrinja


U užem izboru za nagradu bio je i Dragiša Marinković koji prema oceni žirija „već duže vreme eksperimentiše sa tretmanom, hatrije i njenom strukturom što rezultuje perforiranom, haptičnom podlogom za slikarevu intervenciju“.

-Ovo nije jedini primer inovativnijeg pristupa tehničkim aspektima, uključujući i strukturu hartije, na izložbi.Manifestacije plastičkog sloja dela variraju od svedenih apstraktnih kompozicija do zasićenih i dinamičnih, ekspresivnih struktura. Od manjih do većih formata, od ilustrativnih do simboličkih pristupa i orijentacija – dodala je Jelisavac.

Kulturni centar decenijama afirmiše umetnika, kako mlade, tako i one poznate u sferi stvaralaštva. Ova ustanova kulture obeležava 65 godina postojanja i rada, a izložba akvarela naredne godine slavi mali jubilej, tri decenije. Na konkurs za izložbu akvarela pristigla su 122 rada od 83 autor, iz zemlje i regiona, što potvrđuje dugotrajnost, kvalitet i tradiciju izložbe.

Foto: Glas Podrinja


-Želeli smo da postavka bude zasnovana na kvalitetu. Kako je tematska izložba zadatak nije bio lak. Nadamo se da smo uspeli da na najbolji način predstavimo akvarele – navela je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.

Postavka je otvorena do 6. novembra, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa