26. oktobar 2023.26. okt 2023.
SNS vlast za dve i po godine potrošila skoro 12 milijardi dinara
KONFERENCIJA GRADSKOG ODBORA ZAJEDNO ZA SRBIJU

SNS vlast za dve i po godine potrošila skoro 12 milijardi dinara

U prostorijama stranke „Zajedno“, prošle sedmice je održana konferencija za novinare, a povod su bila utrošena sredstva iz budžeta grada u poslednje dve i po godine. Novinarima su se obratili ispred stranke „Zajedno“ u Šapcu, profesor Velimir Kuzmanović, dr Goran Stojićević i Srđan Mitrašinović.

-Građani Šapca treba da znaju da je budžet, za ove dve i po godine, bio preko 11.880.595.000 dinara i onda je sasvim logično da postavimo pitanje gde je potrošen taj novac. Šapčani mogu da prošetaju ulicama grada i da vide šta je za taj novac urađeno, dva puta je više uloženo u plate nego u kapitalne investicije, izjavio je na konferenciji za novinare predsednik Gradskog odbora stranke „Zajedno“ profesor Velimir Kuzmanović.

Srđan Mitrašinović je naveo da je negde oko milijardu dinara uloženo u kapitalne investicije, dok je preko dve milijarde otišlo na plate zaposlenih u Gradskoj upravi.

- To je alarmantan podatak, zato što su kapitalne investicije upravo ono na čemu treba da se zasniva neki dugoročno održiv rast i razvoj jedne lokalne samouprave. Gotovo 40 posto je dato JP Vodovod, pretpostavljamo za širenje vodovodne i kanalizacione mreže. Pitamo, da li je urađen i jedan jedini kilometar kanalizacione mreže, i da li se neko priključio i da li je uopšte u funkciji ta vodovodna mreža koju su oni izgradili u protekle dve i po godine?

Poređenja radi, profesor Goran Stojićević izneo je podatak da je 2015. godine, preko razvojne KFV banke, izgrađeno preko 100 kilometara vodovodne mreže u Šapcu, a priključeno više hiljada novih korisnika. U sklopu tog paketa je obnovljena mehanizacija i vozni park ovog preduzeća i zna se tačno pod kojim uslovima i cenama, dok je 2019. godine kompletno rekonstruisana vodovodna mreža u naselju Benska Bara.

Kuzmanović je istakao da je u periodu 2018, 2019, 2020. godine, bilo uobičajeno da se u kapitalne investicije „ulaže dva puta više nego u plate“, te da je sada situacija „obrnuta“ i da je „dva puta više uloženo u plate nego u kapitalne investicije“.

-Kada ste poslednji put videli onaj bager koji proizvodi asfalt na šabačkim ulicama? Kada se poslednji put pojavio onaj valjak koji će da sređuje naše gradske ulice? Poslednji put, bojim se, da smo taj bager videli na šabačkom mostu, to je rezultat sadašnje vlasti, naveo je Kuzmanović.

Mitrašinović je ovom prilikom rekao da je na subvencije javnim preduzećima otišlo „više od pola milijarde dinara“, što nikako „nije dobro“, te da se na ovaj način „oštećuje i republički budžet, a bojim se da je ovakav način trošenja budžetskih sredstava i protivzakonit“. On je naveo i da lično misli da je „situcija mnogo gora, ali da je u pitanju veoma vešto knjiženje i da će se takve stvari tek utvrditi u periodu koji dolazi“.

Mitrašinović se osvrnuo i da ovaj budžet, predstavljen u izveštajima za dve i po godine, daje i „tragičan podatak“ kada je u pitanju savet nacionalnih manjina, ali i zaštita živote sredine.
GO Zajedno

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa