26. oktobar 2023.26. okt 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

OBELEŽENA 79. GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA ŠAPCA

Mir i sloboda su prioriteti

Šabac je od fašizma u Drugom svetskom ratu oslobođen 23. oktobra, pre 79 godina. Tog dana, na spomen kosturnicu u kojoj je sahranjeno oko 3.500 žrtava rata, na Donjošorskom groblju, i ove godine položeni su venci. Poštu stradalim sugrađanima odali su gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, predstavnici boračkih organizacija, Vojske Srbije, kabineta Mačvanskog upravnog okruga, Gradski odbor Socijalističke partije Srbije i drugi poštovaoci tekovina oslobođenja.

-Grad Šabac je imao više od 5.000 žrtava u Drugom svetskom ratu. Danas se sećamo svih žrtava, svih koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodnom i razvijenom Šapcu. Bitke 21. veka vezane su za privredu, ekonomiju, ubrzani razvoj naše države, za nove bolnice, puteve, pruge, mostove i u tu dobijamo bitku i sa vremenom, ali i bitku za lepši i uspešniji grad i državu. Siguran sam da će svest čovečanstva pobediti i da nećemo dozvoliti da sukobi velikih razmera koje gledamo u svetu, dođu i na našu teritoriju. Mir i sloboda su prioritet. Građani imaju kulturu sećanja na žrtve, na sve one koji su utkali svoje živote u slobodu grada Šapca, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Vladimir Ninković, u ime SUBNOR-a podsetio je okupljene da su pre 79 godina partizanske jedinice narodnooslobodilačke vojske, Šeste ličke i delovi Prve proleterske umarširale u Šabac, na čelu sa komandantom Drvarčaninom Mirkom Lukačem i Šapčaninom Miloradom Šarićem. Poručio je da je naša obaveza da teško izvojevanu slobodu čuvamo od zaborava i nekih novih zavojevača.

-Šabac je dao ogromne žrtve, od 5.000 poginulih bilo je 1.000 boraca. Dužni smo, u znak sećanja i pijeteta prema žrtvama da im se zahvalimo bar na ovaj način, što su branili našu zemlju i dali ono najvrednije - svoje živote. To je uzor mlađim generacijama, kao što smo mi učili od svojih, da oni uče od nas, rekao je Ninković.
M.M.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa