2. novembar 2023.2. nov 2023.
Foto: Sportski savez osoba sa invaliditetom Šabac

Foto: Sportski savez osoba sa invaliditetom Šabac

Sport za osobe sa invaliditetom u Šapcu

Aktivnosti za sve

Novi sport u ponudi za osobe sa invaliditetom. Više aktivnosti u ponudi, sve besplatno za korisnike aktivnosti. Baskin, stoni tenis, plivanje, parakarate, reedukacija psihomotorike, motoričke radionice
Sport je mnogo više od nadmetanja pojedinaca ili ekipa za pobedu, mada je to esencija na prvi pogled. Suštinski sport kroz istoriju ima moć da ljude čini srećnim, ispunjenim i da podiže na više nivoa kvalitet života. Šabac kao grad se može pohvaliti, između ostalog i sportskim uspesima sportista sa invaliditetom. Iz Šapca potiče osvajač paraolimpijske medalje, jedna od najuspešnijih stonoteniskih klubova, turnir sa najdužom tradijom, kvalitetni atletski, streljački i kuglaški klub, sve bolji plivači, a na meniju Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Šabac od nedavno se nalazi još jedan sport, parakarate. Nakon promotivnog treninga koji je oragnizovao Sportski savez Beograda, interesovanje je bilo veliko, te su pokrenuti treninzi. Vodiće ih trener kluba “Kaišin” Saša Kovačević.

Tokom godine, u maju i junu je realizovan pilot projekat sporta i fizičke aktivnosti za decu koja pohađaju školski program po IOP-u.

Foto: Sportski savez osoba sa invaliditetom Šabac


-Učestvovalo je deset dečaka i devojčica iz Osnovne škole “Stoja Novaković”. Probni projekat je odobrilo Ministarstvo prosvete koji bi trebalo da bude nastavljen 2024. godine. Autor programa je doktorand fizičke kulture Živan Milošević, a u realizaciji učestvuju defektorlog Nikola Đurđević i moja malenkost - ističe profesor Zoran Ljubišić, inače rukovodilac plivačke sekcije u Vaterpolo klubu “Šabac” i uz Nikolu Mihailovića najzaslužniji za nedavne uspehe paraplivača na nacionalnom nivou.

-Nekoliko prethodnih godine učestvujemo na regionalnim i državnim takmičenjima. Osvojili smo niz medalja i tri godine uzastopno imamo državne prvake. Istakli su se: Marko Isaković zlatna medalja, Bojan Simić zlatna medalja, Nemanja Perić zlatna medalja, Lazar Stanković bronzana, kao i Novak Matijević.

Raspored aktivnosti
PLIVANjE - nedelja, od 11:00 (Gradski bazen), BASKIN I MOTORIČKA RADIONICA - subota od 14 i nedeljom od 13 (Hala Zorka); REEDUKACIJA PSIHOMOTORIKE - utorak od 15 i četvrtkom od 16 (Sokolski dom); PARAKARATE - sreda od 16 (Sokolski dom): STONI TENIS - ponedeljak, sreda i petak od 09 (Sokolski dom).

Ove godine ekspanziju je doživeo baskin, jedinstvena inkluzivna sportska disciplina koja uključuje istovremeno osobe sa i bez invaliditeta. Šabac je za sada jedini grad u Srbiji koji ima svoj klub, tim iz našeg grada, kao predstavnik Srbije osvojio je treće mesto na Evropskom kupu u Italiji.

-Naredni koraci su osnivanje internacionalne asocijacije baskina, a pre toga mi se trudimo da iniciramo osnivanje nacionalnog baskin saveza kojim bismo se priključili internacionalnoj organizaciji. Postoji interesovanje u Beogradu da se pokrene klub, bili su na seminaru u Linjanu - naglašava Slavoljub Avdić, sekretar Sportskog saveza osoba sa invalidtetom Šabac.

Foto: Sportski savez osoba sa invaliditetom Šabac


Temelj sportskih uspeha je Stonoteniski klub “Mačva”, čiji je osnivač svima znani Mitar Palikuća, paraolimpijac. Ove godine su uspehe ostvarili Dragan Baćanović i Nemanja Birmančević.

-Dragan i Nemanja su osvojili treća mesta na ligaškom takmičnju u Subotici, oni su i reprezentativci, čuvamo tradiciju organizacije velikog turnira u Šapcu u maju, delujemo i tu na proširenju. Bili smo na pripremama u Novom Sadu, Vrnjačkoj Banji, u Poljskoj - dodaje Avdič.

Foto: Sportski savez osoba sa invaliditetom Šabac


Redovno SSOSI organizuje reedukacija psihomotorike koju vodi Kristina Ilisić Timotić namenjen je deci do 12 godina, bazirana je na pokretu, razvoju psihomotorike. Sve pomenute aktivnosti su potpuno besplatne i vrata su otvorena za sve članove organizacija osoba sa invaliditetom bilo kojeg tipa. Trenutno ima više od 50 korisnika.

-Svi zainteresovani treba da u našoj kancelariji u Sokolskom domu popune pristupni formular, bilo koji radni dan od 09 do 14 sati i steknu status korisnika aktivnosti. Sve aktivnosti su besplatne, svi troškovi su na teret OSI i uvek pozivamo sve da nam se pridruže. Pružamo pomoć u odabiru sporta – dodaje Avdić.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa