9. novembar 2023.9. nov 2023.
Veliko interesovanje građana
JOŠ JEDNA AKCIJA PREVENTIVNIH PREGLEDA U ŠABAČKOJ BOLNICI

Veliko interesovanje građana

Akcije preventivnih pregleda u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nastavljene su proteklog vikenda. Šapčani su u Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević“ mogli da urade EKG, izmere krvni pritisak, kao i nivo glukoze, triglicerida i holesterola u krvi.



Na preglede se odazvalo 316 sugrađana, a njih šest je upućeno na dalju dijagnostiku. Ovi pregledi su značajni zbog toga što su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu.



– Važnost ovakvih akcija je u tome da se blagovremeno otkriju kardiološka oboljenja, kako bi lečenje počelo pravovremeno. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima – rekla je dr Slavica Đurić, pomoćnik direktora za polikliničko-dijagnostički sektor.



Tokom oktobra rađeni su preventivni pregledi na rano otkrivanje karcinoma dojke, tumor marker prostate i pregledi štitaste žlezde.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa