Инфо

9. новембар 2023.9. нов 2023.
Велико интересовање грађана
ЈОШ ЈЕДНА АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА У ШАБАЧКОЈ БОЛНИЦИ

Велико интересовање грађана

Акције превентивних прегледа у здравственим установама широм Србије настављене су протеклог викенда. Шапчани су у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић“ могли да ураде ЕКГ, измере крвни притисак, као и ниво глукозе, триглицерида и холестерола у крви.



На прегледе се одазвало 316 суграђана, а њих шест је упућено на даљу дијагностику. Ови прегледи су значајни због тога што су болести срца и крвних судова водећи узрок оболевања и умирања у Србији и у свету.



– Важност оваквих акција је у томе да се благовремено открију кардиолошка обољења, како би лечење почело правовремено. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити – висок крвни притисак, гојазност, пушење, недовољна физичка активност. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима – рекла је др Славица Ђурић, помоћник директора за поликлиничко-дијагностички сектор.



Током октобра рађени су превентивни прегледи на рано откривање карцинома дојке, тумор маркер простате и прегледи штитасте жлезде.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa