30. novembar 2023.30. nov 2023.
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Reč stručnjaka

Lešnikov surlaš

Odrasli insekti su prisutni u zasadima od proleća do kraja avgusta, hraneći se vegetativnim delovima leske, pupoljcima i mladim lišćem. Ženke buše nedozrele plodove i u otvor polažu jaja
Lešnikov surlaš se smatra najznačajnijiom štetočinom koja prouzrokuje manju rodnost u gotovo svim zemljama za uzgoj leske. Odrasli insekti su prisutni u zasadima od proleća do kraja avgusta, hraneći se vegetativnim delovima leske, pupoljcima i mladim lišćem. Ženke buše nedozrele plodove i u otvor polažu jaja. Larve se hrane jezgrom ploda gde se i razvijaju što se smatra najvažnijom štetom lešnikovog surlaša. Lešnikov surlaš može prouzrokovati i do 80% umanjena prinosa, pogotovo u zasadima koji se nalaze blizu šuma. Najrasprostranjenije sorte leske su podložne napadima surlaša, od onih koje brže započinju lignifikaciju ljuske (npr.Tonda Gentile delle Langhe) manje osetljive.

Foto: Canva


Štetočina ima jednu generaciju godišnje. Odrasli insekti izlaze iz zemljišta u kasno proleće, početkom maja meseca. Parenje započinje krajem maja. Ženke polažu 30-40 jaja, bele do žućkaste boje, polažući jedno jaje po plodu. Za 5-7 dana larve se izlegu iz jaja. Larve se hrane i razvijaju unutar ploda u periodu od oko 30 dana. Krajem jula i početkom avgusta, razvijene larve napuštaju plod ostavljajući pravilan,okrugli otvor na ljusci, koji predstavlja tipičan simptom. Larve se potom zavlače u zemljište na oko 10-15cm dubine gde prezimljavaju do sledećeg proleća.

Foto: Canva


Zaštita leske od lešnikovog surlaša se može obaviti mehanički i pesticidima. Mehanička zaštita se odnosi na smanjenje broja larvi koje prezimljavaju u zemljištu. Prolećna obrada zemljišta u prostoru oko stabla u rano proleće, početkom aprila dok se larve i lutke još uvek nalaze u zemljištu na oko 10-15 cm dubine. Takođe, sakupljanje oštećenih i opalih plodova doprinosi suzbijanju ove štetočine.

Foto: Canva


Hemijsko suzbijanje se vrši jedino u periodu kada su aktivne odrasle jedinke i pre nego što polože jaja. Ovo se obično dešava početkom maja meseca, tokom formiranja plodova. Prag za izvođenje tretmana su 1-2 pronađene ženke sa položenim jajima po stablu leske. Za ovu namenu se koristi lambda-cihalotrin u dozi od 0,2lit/ha.
Dipl.ing Slobodan Gošić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa