7. decembar 2023.7. dec 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Folklorna sekcija pri biblioteci „Diša Atić“ okupila 117 članova

Folklor se u Vladimircima igra srcem

Za dva i po meseca veliki broj zainteresovanih. Igrači od četiri godine pa naviše. Koncert na Dan Opštine 10. decembra
Energija ljubavi prema narodnoj igri i tradiciji raspršila se salom Doma kulture u Vladimircima. I tako već dva i po meseca, od kada je umetničko rukovođenje folklornom sekcijom pri biblioteci „Diša Atić“ preuzela Snežana Filipović. I sama je u početku bila skeptična, kada je na inicijativu Opštine otvorena prilika da zainteresovani dođu i besplatno pohađaju časove dva puta nedeljno, sredom i subotom. Međutim, za kratko vreme, zbog velikog interesovanja, redovne probe dopunile su vanredne, za one istinske posvećenike, a ovde ih ima među svim generacijama, od četiri do više od 40 godina.

Nezapamćen odziv, mesto živnulo
Tako su, od 55 polaznika, stigli do magične brojke od 117 članova.

-Jako sam zadovoljna. Najbitnije u svemu je da imamo odlične uslove za rad- dom koji se greje, salu za rad, svlačionice prilagođene potrebama, ne samo folklora, nego i dramskim umetnostima. Aktivirali smo i ostala mesta, pa kod nas dolaze deca iz Mehovina, Vukošića, Krnula... Vladimirci nisu imali folklor dugo godina. Pre desetak godina sam radila ovde i ne pamtim ovakav odziv, ali ovo je zaista pokrenulo selo. Mesto sredom i subotom, kada imamo probe po dva i po sata, zapravo istinski živi. Mnogo roditelja zaiteresovano prati šta radimo, ne samo zato što dovoze decu i to je ono što je dobro. Najbitnije je da se mi družimo, da smo kao velika porodica i da nas probe povezuju i doprinose jačanju zajedništva i boljim međusobnim odnosima- kaže Snežana, kojoj je folklor u krvi od sedme godine.

Foto: Privatna arhiva


-Sada je već 28 godina kako se njime bavim. Nisam tu ljubav deci preneli taktički, jer mislim da je spontanost čovekova vrlina. Ne samo folklor, generalno, u životu, sve što se radi treba da se voli. Deca to zavole, jednostavno im „uđe u noge“. Sto puta im kažem, igrajte srcem i to je jako bitno.

Publika koja sedi na tribinama, u sali, manje- više će posmatrati noge koliko će posmatrati izražajnost, a ono što oči i osmeh mogu da kažu vredi mnogo više od dobro odigranog koraka, jer to, zapravo, govori njihovo srce iznutra. Kod ove dece se vidi velika ljubav prema onome što rade. Mislim da drugačije odziv ne bi bio ovakav kakav jeste- podvlači ona.
Tu ljubav krunisaće koncertom na Dan Opštine, 10. decembra, na istom mestu, od 18 sati.

Podrška Opštine i veliki koncert
-Spremamo se, uzbuđeni smo, pored redovnih imamo vanredne probe, i nailazimo na dobar odziv i interesovanje. Imamo goste iz Debrca, koji će izvesti dve koreografije i predstaviće se naša deca, svih 117 članova podeljenih u četiri grupe. Najmlađa grupa su polaznici od četiri do osam godina, sa njima je najlepše raditi i zato ćemo ih tom prilikom, na koncertu, posebno nagraditi. Tu je srednja grupa od devet do 12 godina, zatim osnovci i srednjokolci, pa čak i iz Doma učenika, štaviše, sa Uba, iz obližnjih gradova, imamo decu koja su poprilično aktivna, kao i rekreativce. Folklor se jednostavno voli. Zahvalna sam Opštini Vladimirci. Najpre, časovi su besplatni, opština obezbeđuje dobar prostor, mene kao umetničkog rukovodioca i korepetitora, imamo uživo muziku, harmonikaša koji je prisutan celu probu, što je jako bitno i teže je raditi u drugim uslovima. Za ovaj koncert imamo i orkestar- naglašava Snežana.

Foto: Privatna arhiva


Igraće se igre iz Jugoistočne Srbije, Biljana platno beleše, Banatska humoreska, Šumadija, nastupiće i solisti. Rekreativci će se predstaviti kolažom igara iz Srbije, kako bi publika videla šta će se raditi u narednom periodu i zainteresovali se neki novi, budući polaznici.

-Mislim da je sadašnje opštinsko rukovodstvo doprinelo tome za dva i po meseca imamo ovakav odziv. Imali smo odličnu kampanju putem škola, animirali decu, objasnili im šta znači redovnost proba i ozbiljnost u radu. Kad pokažete roditeljima i deci da je i vama stalo, onda nailazite na istu reakciju i tako je svaki rad plodonosan. Za kratak vremenski period se upisao toliki broj članova koji su redovni na probama. To je zanimljivo. Kao neko ko iza sebe ima više sekcija, dosta rada sa decom, pamtim praksu da se jednostavno posle mesec dana desi oscilacija u smislu opadanja članova, što je sasvim normalno, deca to vide, da li im se dopada ili ne, ali ovde u Vladimircima je to konstantno. Opet se vraćam na taj momenat da je folklor besplatan, da je Vladimircima očigledno nedostajalo ovako nešto i da ovde ljudi poštuju tradiciju- smatra Snežana.

Volja, želja i ljubav prema folkloru su najbitniji. Nakon 10. decembra, imaće koncert i za Svetog Savu 27. januara, a planiraju i neke turneje. Veruje da će sa iskustvom biti sve bolji i sigurniji na sceni. Sve ostalo- osmehe, ljubav kao pokretačku energiju i ritam u nogama, već imaju.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa