7. decembar 2023.7. dec 2023.
Svetlosna instalacija "Živojin P."
NA 86. JESENjOJ IZLOŽBI ULUSA PREDSTAVLjEN RAD ŠAPČANINA DR PETRA GAJIĆA

Svetlosna instalacija "Živojin P."

Na 86. Jesenjoj izložbi ULUS-a predstavljeni su radovi pedeset umetnika iz Srbije i inostranstva. Koncept izložbe sačinjen je u saradnji Umetničkog saveta ULUS-a i međunarodnog tima kustosa okupljenih oko međunarodne platforme za estetsko eksperimentisanje i edukaciju.

Umetnički Savet ULUS-a sarađivao je sa dramaturgom Ivanom Momčilović, vizuelnim umetnikom i pesnikom Kajom Erdinc i interdisciplinarnom umetnicom, teoretičarkom umetnosti i pesnikinjom Elizabetom Cukaro. Umetnici koji su se odazvali pozivu imali su zadatak da se izraze u određenom mediju na interdisciplinarnu temu sa radnim naslovom “Tajna znanja”.



Cilj je bio da se istraže tajne poveznice između medija filma, fotografije i slikarstva i različitih oblasti “znanja umetnosti”, kao i odnosa umetnosti prema amaterskom - strastvenom eksperimentisanju.
Među izloženim radovima, svoje mesto našao je i rad Šapčanina, doktora umetnosti Petra Gajića, koji je predstavio svoj rad pod nazivom “Živojin P.” aludirajući na filmskog i likovnog umetnika, reditelja Živojina Pavlovića. Gajićeva svetlosna instalacija odgovor je na pojam filma, fotografije, televizije i slikarstva u 21. veku.

- Nije slučajan izbor našeg proslavljenog sineaste koji je rođen 1936. godine u Šapcu, a čije se stvaralaštvo dovodi u vezu sa pojavom “Crnog talasa” u jugoslovenskoj kinematografiji krajem pedesetih i tokom šezdesetih godina prošlog veka. Moja svetlosna instalacija osvetljava stvaralaštvo i delo velikog reditelja koga je ovaj grad tako lako zaboravio, ističe Gajić.
Izložba, koja je obeležila likovni život u tekućoj godini, otvorena je za posetioce do subote, 9. decembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa