7. decembar 2023.7. dec 2023.
Dan kukuruza
Srednja poljoprivredna škola – učenici i profesori poljoprivredne stuke, uglednim časom obeležili svetski

Dan kukuruza

Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika u Šapcu, sledeće godine slavi značajan jubilej 120 godina postojanja škole - svečarska atmosfera polako kreće- obeležen Dan kukuruza
Svake godine u svetu, 26.novembar posvećen je jednoj od najznačajnijih žitarica. Kukuruz je uz, pšenicu i pirinč, jedna od tri vodeće poljoprivredne kulture u svetu. U industriji je sirovina od koje se preradom dobija čak stotinu različitih proizvoda. Kao brašno, kokice, pečen ili kuvan, prisutan je na trpezi. Upravo njemu je posvećen taj dan. Tu idealnu priliku da se podsetimo koliko nam je kukuruz značajan, su iskoristili i profesori stručnih predmeta, Srednje poljoprivredne škole Mirjana Baćanović, Milanka Živanović, Aleksandra Marković i Milena Stamenić i održali zajednički čas sa učenicima nekoliko odeljenja.

Učestvovali su učenici odeljenja poljoprivredni tehničar, druge godine, prehrambeni tehničari – četvrte godine, prve godine smer pekar,smera hortikulture,sa profesorima, obeležili su na svoj način – prezentacijom svojih znanja na temu gajenja kukuruza, osnovnih karakteristika ove kulture, uspevanja, zaštite, korišćenja i značaja u ishrani, kao i primeni u biodekoraciji.
Učenici Marija Saveski,Kasijana Marković, Miška Lukić,Ivana Grujić,Milan Jovanović, Jovan Stanimirović prezentovali su najvažnije morfološke karakteristike, tehnologiju i agroekološke uslove gajenja kukuruza. O tim temama je govorila i profesorka Mirjana Baćanović.

Za uspešnu proizvodnju neophodne su i određene mere nege i zaštite od bolesti i štetočina. O tome su govorili Sofija Jakovljević, Aleksandar Radosavljević, Strahinja Petrović koji je upoznao prisutne o štetama koje izaziva -kukuruzni plamenac. Mladen Pavlović je obradio temu vezanu za kukuruznu zlaticu i naveo da se ova štetočina hrani polenom, svilom i izaziva deformacije stabla.Uz asistenciju profesorke Milanke Živanović.

Nenad Pantelić, Dimitrije Pejanović,Petar Koman,Stefan Panić i Luka Ranković su predstavili interesantne podatke od porekla do statistike proizvodnje.



Učenik četvrte godine prehrambeni tehničar Vojislav Vukotić, prezentovao je hranljiva svojstva: da sadrži različite vrste vitamina, mineralnih materija da na primer sadrži 10 puta više vitamina „A“ od drugih žitarica. Profesorka Aleksandra Marković je upotpunila izlaganje i objasnila kako se pravi proja na više načina kao i slatke mafine od kukuruznog brašna. Za degustaciju pripremljena je bogata trpeza na kojoj se našla neizostavna proja, mafini, salate, kokice, kuvani kukuruz i drugih proizvodi, koja je upotpunila malu izložbu različitih hibrida kukuruza. Poseban pečat ovom uglednom času u čast kukuruza, dala je dekoracija koja je odisala toplim jesenjim bojama i plodovima, a sve uklopljeno u aranžmanima učenika smera hortikulture i profesorke Milene Stamenić. Ugledni čas o kukuruzu bio je prilika da se kolege, stručni saradnici i ostali učenici podsete na korisne osobine kukuruza, žutog zlata naših polja, najvažnijoj hrani za stoku, sirovini za industriju. Opevanom u stihovima Desanke Maksimović:Kukuruže brate, danas sijam za te...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa