11. januar 2024.11. jan 2024.
Gruzija prvi put na EP (foto: RSG fb strana)

Gruzija prvi put na EP (foto: RSG fb strana)

RUKOMET: EVROPSKO PRVENSTVO

Šabački Gruzini

Nemačka će u dva perioda biti u centru pažnje svetske sportske javnosti. Tokom leta će biti domaćin Evropskog fudbalskog prvenstva, dok će, u zimsko doba, startovati kontinentalno rukometno prvenstvo u istoj državi. Nastupaju 24 reprezentacije, među kojima je i Srbija. U crvenom dresu naše reprezentacije neće biti igrača iz aktuelnog sastava Metaloplastike Eliksir, ali će plavi biti predstavljeni u crvenom dresu, samo reprezentacije Gruzije.

Metaloplastika je u nekoliko navrata imala reprezentativce Gruzije u svojim redovima. Ova bivša sovjetska republika rukometno napreduje tokom prethodne decenije. Važne temelje postavio je nekadašnji igrač i trener Metaloplastike Đorđe Rašić. Izborili su veliki uspeh prvim plasmanom na Evropski šampionat, gde će jedan od oslonaca biti Miriam Gavašelišvili prvotimac Metaloplastike ove sezone. Uz njega u sastavu je i verovatno najpoznatiji gruzijski rukometaš koji je nosio dres šabačkog kluba i to u dva perioda, Irakli Čikovani, danas rukometaš Konstance. Gruzja je u grupi sa: Holandijom, Švedskom i BiH.

M. Bomaštar u dresu MP (foto: SEHA liga)


Toni Đerona, selektor Srbije, nije u sastav uvrstio sadašnje rukometaše Metaloplastike, no jeste nekoliko nekadašnjih, stasalih u ovdašnjoj školi rukometa. Jedan od golmana je Milan Bomaštar koji je kao junior došao u Šabac i pet sezona nastupao za Metaloplastiku. Među „plastičare“ kao junior je došao i Vukašin Vorkapić, opcija na poziciji krila. Alternativa među bekovima je Predrag Vejin, nastupao je u tri sezone za Metaloplastiku sredinom prethodne decenije. Među „svoje“ svakako ubrajamo i sugrađanina Petra Đorđića, rođenog u Šapcu iako je rukometno stasavao u inostranstvu sledeći svog oca, čuvenog golmana Zorana, nekadašnjeg čuvara mreže Metaloplastike.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa