1. februar 2024.1. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA TRIBINA „SEKSUALNI DELIKTI I KAZNE“

Procene su da 97 odsto silovatelja šeta slobodno

„Da bi se fiksirali tragovi, najbolje je prijaviti nasilnika u prvih 72 sata, jer povrede na koži i sluzokoži mogu nestati nakon tog vremena“
U sredu, 24. januara, u sali Kulturnog centra u Šapcu, održana je tribina pod nazivom „Seksualni delikti i kazne“,u organizaciji Centra Nanna. O jednoj od gorućih društvenih tema sažeto je govorila Marija Ivanović, sudija Višeg suda u Šapcu.

- Seksualno nasilje, kao i ostali vidovi nasilja, nažalost je veoma aktuelno. Široj javnosti je potrebno pojasniti suštinu tih krivičnih dela, šta ona predstavljaju, kako se dokazuju, kakav je tok sudskog postupka, kakve su zaštite oštećenih... Mislim da je ovo pravi način, putem predavanja i kroz interakciju, da se neke nejasnoće otklone i da žrtve imaju predstavu kome da se obrate ukoliko se seksualno nasilje dogodi, istakla je Ivanović.

Foto: "Glas Podrinja"


Procene su da 97 odsto silovatelja šeta slobodno. Zato je od izuzetnog značaja govoriti o delima protiv polne slobode i upoznati žrtvu sa koracima koje bi trebalo da preduzme.

- Ukoliko se žrtva odluči da prijavi seksualno nasilje, najbolje je da to učini odmah. Nažalost, veliki broj slučajeva ostaje neprijavljen iz straha od odmazde, sramote, straha od dodatne viktimizacije... Da bi se fiksirali tragovi, najbolje je prijaviti nasilnika u prvih 72 sata, jer povrede na koži i sluzokoži mogu nestati nakon tog vremena. To se odmah radi u predkrivičnom postupku po nalogu tužioca, koji daje neohodne naredbe za telesni pregled žrtve i počinioca, ako je poznat. Ako se procesuira, onda se ide dalje u proces istrage. Žrtva mora da bude ispitana u tom postupku najmanje dva puta, jer sve to mora da ponovi na glavnom pretresu.

Foto: "Glas Podrinja"


U Višem sudu u Šapcu postoji Služba za pomoć i podršku oštećenima i svedocima u krivičnom postupku, naročito kada su žrtve deca i maloletnici.

- Imamo posebnu prostoriju koja je tehnički opremljena tako da nastojimo da deca svedoci dođu ranije, da se ne susretnu sa okrivljenim i potom ih ispitujemo.

Za sve koji su propustili da dođu, a bilo je mnogo kvalitetnih informacija koje prevazilaze okvire novinskog članka, sudija Marija Ivanović najavila je ponovni dolazak.

Moderator večeri bila je Olga Perić, jedna od osnivača Centra Nanna.

Nije zgoreg napomenuti da članice Udruženja rade volonterski u cilju podizanja svesti žena, i žrtava uopšte, i upoznavanja sa njihovim pravima.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa