8. februar 2024.8. feb 2024.
Foto: MZ Prnjavor

Foto: MZ Prnjavor

PROTEKLU GODINU U PRNjAVORU OBELEŽILI ZNAČAJNI INFRASTRUKTURNI RADOVI

Mesto u kom mladi ostaju

„Najbitniji infrastrukturni projekat, koji smo prošle godine uradili, jeste uređenje centra sela. Više od 1.000 metara puteva je nasuto i to novim metodom koji je JP „Infrastruktura“ tek počela da primenjuje. Posle 11 godina ponovo je počelo širenje vodovodne mreže u Prnjavoru“, kaže predsednik Saveta Mesne zajednice Prnjavor Miloš Jekić
Prnjavor je u drugoj polovini prošle godine bio veliko gradilište. Uređen je centar sela, kao i pijaca, najveća seoska na teritoriji Šapca. Nasut je veći broj puteva, očišćeni su kanali, a u centru sela je prvi put zasijala novogodišnja jelka.

Novi Savet Mesne zajednice izabran je u junu 2022. godine . Čine ga mladi ljudi koji žele da ostanu u svom selu, imaju jasnu vizuju kako ono treba da izgleda i rade na njenom ostvarenju.

-Najbitniji infrastrukturni projekat, koji smo prošle godine uradili, jeste uređenje centra sela. Behatonom je pokriveno oko 500 kvadrata, a kako bismo sprečili parkiranje na ovoj površini kupili smo, od svojih sredstava, žardinjere u koje će biti posađeno zimzeleno rastinje. Nabavili smo i nove kante za smeće, a postavljena je i oglasna tabla. Renovirali smo dečje igralište koje je bilo devastirano. Postavljene su nove sprave, a ono što je već postojalo je ofarbano, navodi predsednik Saveta MZ Prnjavor Miloš Jekić.

Foto: MZ Prnjavor


Nedelja je tradicionalno pijačni dan u Prnjavoru. Pre nekoliko godina zabranjena je stočna pijaca, ali se sve ostalo i dalje prodaje. Jedan deo tezgi je pored puta, dok je uređeni pijačni prostor, nakon više decenija, sada prvi put dobio asfalt. Prostire se na oko 1.200 kvadrata i na njemu se nalazi dvadesetak tezgi.

-Pijaca do sada nikada nije asfaltirana, samo je nasipana rizlom i šljunkom. Na jednom delu, gde su lokali, postavljen je behaton. Napravljeni su odvodi kako se voda ne bi zadržavala. Urađena su ukupno tri crpna bunara, na centru i na pijaci, dva o trošku MZ, dok je izvođač radova „Jugokop“ jedan uradio besplatno, kaže Jekić.

Foto: MZ Prnjavor


Poslednji put na putnoj infrastrukturi rađeno je kada su 2021. godine asfaltirane dve manje ulice, dužine oko 700 metara, tada iz sredstava od poreza MZ. Novi Savet MZ izborio se da, uz veliku pomoć grada Šapca, novi izgled dobije veći broj sokaka, atarskih puteva, put pored groblja.

-Više od 1.000 metara puteva je nasuto i to novim metodom koji je JP „Infrastruktura“ tek počela da primenjuje. Umesto ranijeg posipanja šljunkom, sada prvo greder poravna put, zatim se naspe tucanik, potom ponovo pređe greder i na kraju valjak sa vibracijom, što na kraju bude poput betona. Ovakav put je mnogo kvalitetniji i trajniji. Postavljeni su i ležeći policajci u dve ulice, navodi Jekić.
Istovremeno se radilo i na redovnom održavanju postojeće infrastrukture i mobilijara u selu.

Redovno je košeno groblje, čišćeni su kanali i postavljanjem betonskih cevi pravljeni propusti, menjane su pregorele sijalice ulične rasvete. Čišćene su divlje deponije, a jedna je uspešno zatvorena.

Foto: MZ Prnjavor


Paketići za najmlađe
Savet Mesne zajednice Prnjavor i ove godine je, na Badnje veče, u porti crkve Svetog proroka Ilije obezbedio oko 400 paketića iz sopstvenih sredstava. Tradicija darivanja najmlađih traje već duže godina.


Sve je urađeno uz veliku pomoć Gradske uprave grada Šapca. Prihodi od poreza u Prnjavoru su oko četiri miliona dinara, tim sredstvima po trenutnim cenama ne bi moglo mnogo da se uradi. Kažu u Mesnoj zajednici, dobili su od Grada i više od obećanog.

-Posle 11 godina ponovo je počelo širenje vodovodne mreže u Prnjavoru: JKP „Vodovod Šabac“ uradio je 2 kilometra mreže ka Ribarima. Imamo obećanje da će ove godine biti urađen još kilometar ka Loznici. Planira se i rekontrukcija električne mreže u Cerskoj ulici i ulici Novo naselje. Bitna stvar za Prnjavor jeste i skoro otvaranje ekspoziture Poštanske štedionice. Naši meštani, ali i meštani okolnih sela neće više morati da idu do Bogatića, Šapca ili Lešnice do šaltera ove banke. Veoma smo zahvalni ljudima koji su prepoznali potrebe naših meštana i doneli odluku o otvaranju ove ekpoziture, keže Miloš Jekić.

Foto: MZ Prnjavor


Domaćini „Miholjskih susreta sela“
Prnjavor je prošle godine treći put organizovao „Miholjske susrete sela u Mačvi“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu i Grada Šapca. Manifestacija je okupila više od 300 učesnika. Na programu su bile sportske igre, kulutrno-umetnički program, bazar starih zanata, takmičenje u pravljenju gulaša, a prvi put i defile trudnica i beba. Tokom tri dana trajanja manifestacije Prnjavor je ugostio veliki broj posetilaca iz cele Mačve, ali i šire.


Prnjavor se može pohvaliti i jednim od najlepših i najuređenijih seoskih domova kulture u Srbiji. Imaju svoje amatersko pozorište, folklorni ansambl, likovnu koloniju „Drina“ i književno – poetski klub.

-Dom kulture „Prnjavor“ postoji oko 70 godina, a počeci kulturne aktivnosti u našem selu vezani su još za 1922. godinu i izgradnju Spomen kapele. Prošle godine smo dobili i nagradu Kulturno – prosvetne zajednice za 100 godina bavljenja kulturom. Najaktivniji je naš Folklorni ansamb koji tokom godine učestvuje na brojnim događajima u Srbiji, ali i regionu, pa i u Evropi. Bili su jedan od prestavnika Šapca na Svetosavskom balu u Beču i to je bilo prvi put da učestvuje jedan seoski ansambl na tom događaju. Takođe prošle godine, na Međunarodnom festivalu folklora u Vrnjačkoj Banji, bili su drugi, dok su godinu dana ranije na festivalu u Poljskoj bili prvi, a naš orkestar je bio drugi, u konkurenciji 12 zemalja, navodi direktor Doma kulture „Prnjavor“ Mario Maksimović.

Foto: MZ Prnjavor


Prošle godine Likovna kolonija „Drina“ održana je 22. put, a povodom 20 godina postojanja priređena je i izložba u Narodnom muzeju u Šapcu.

Drugi put su organizovali festival „Dani pozorišta“ u Prnjavoru. Publika je besplatno mogla da pogleda sedam predstava u izvođenjima različitih amaterskih pozorišta iz Srbije. Dramska sekcija Amaterskog pozorišta „Prnjavor“, koja postoji duže od 50 godina, i trenutno sprema jednu novu predstavu.
M.M.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa