7. mart 2024.7. mar 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

MINISTARKA ZDRAVLjA POSETILA ŠABAČKE ZDRAVSTVENE USTANOVE

Cilj da nema lista čekanja

Verujem da posle toga neće biti potrebe da se ide kod privatnika, da se na drugim mestima radi magnetna rezonanca, nego da će šabačka Bolnica moći da odgovori potrebama. Ukoliko se bude gradila nova Bolnica, mi ćemo podržati tu ideju, jer nekada stari objekti ne mogu da odgovore novim zahtevima. Kolege su tražile još lekara, mi ćemo uvek izaći u susret. Iskazana je potreba za dodatnim radiolozima i pedijatrima i pozivam mlade kolege da se odluče za specijalizaciju pedijatrije, koja je jedna od najlepših
Ministarska zdravlja dr Danica Grujičić posetila je u petak dom zdravlja “Dr Draga Ljočić“ i Opštu bolnicu “Dr Laza K. Lazarević“. Prilikom posete obišla je službe pedijatrije, porodilište, onkologiju, magnetnu rezonancu i obavila sastanke sa direktorima ovih ustanovam, dr Jasminom Stanković i dr Slobodanom Popovićem i njihovim saradnicima.

Ministarka je, kao veliku prednost šabačkog Doma zdravlja istakla to što je u istom dvorištu sa Opštom bolnicom čime se manje oseća nedostatak specijalističkih službi koje nedostaju ovoj ustanovi.

Foto: Glas Podrinja


-Dom zdravlja je izuzetno lepo opremljen, dobro je organizovan, ali nemaju određen broj službi. Treba pojačati medicinu rada, dok je medicina sporta dobra i pedijatrija je lepo opremljena. Dalji razvoj Doma zdravlja zavisiće isključivo od toga da li će se graditi nova Bolnica na novoj lokaciji.

Zamolila je građane da budu strpljivi kada su zakazivanja za magnetnu rezonancu u pitanju zbog toga što je dobijeni aparat potpuno nov i razlikuje se od svih drugih koji se koriste u radiologiji, tako da je zaposlenima potrebno vremena da nauče da rade na njemu. Najavila je da će, najverovatnije, biti uključeni u softver za zakazivanje koji se pokreće od 15. aprila


Činjenica je da Dom zdravlja nema svoju laboratoriju, mamograf, niti rendgen i to se sve obavlja u Bolnci. Bolnica ima analogni mamograf, a potreban je digitalni i sada ćemo raditi na tome. Dom zdravlja treba da dobije i digitalni rendgen. Laboratoriju moraju razvijati, ako nova Bolnica bude građena na novoj lokaciji, rekla je ministarka.

Zamolila je građane da budu strpljivi kada su zakazivanja za magnetnu rezonancu u pitanju zbog toga što je dobijeni aparat potpuno nov i razlikuje se od svih drugih koji se koriste u radiologiji, tako da je zaposlenima potrebno vremena da nauče da rade na njemu. Najavila je da će, najverovatnije, biti uključeni u softver za zakazivanje koji se pokreće od 15. aprila.

-Verujem da posle toga neće biti potrebe da se ide kod privatnika, da se na drugim mestima radi magnetna rezonanca, nego da će šabačka Bolnica moći da odgovori potrebama. Ukoliko se bude gradila nova Bolnica, mi ćemo podržati tu ideju, jer nekada stari objekti ne mogu da odgovore novim zahtevima. Kolege su tražile još lekara, mi ćemo uvek izaći u susret. Iskazana je potreba za dodatnim radiolozima i pedijatrima i pozivam mlade kolege da se odluče za specijalizaciju pedijatrije, koja je jedna od najlepših. Planirano je da se nabavi ultrazvuk za kardiologiju, kao i za ginekologiju u Domu zdravlja i verovatno jedan za pedijatriju, rekla je ministarka Grujičić.

Kao probleme je navela gastroskopiju i kolonoskopiju što ne zavisi samo od opreme, nego i od ljudi koji to treba da znaju da urade kako treba. Zbog toga se nada da će se određeni broj specijalizanata vratiti u Šabac.

-Zadatak Ministarstva zdravlja i svih koji rade u državnoj službi je da nema liste čekanja i da pacijent kada mu nešto zatreba odmah to i dobije. Kada će se tome priključiti i privatne institucije videćemo, to mora biti odluka Države, zaključila je dr Grujičić.

Mačvan: Ministarka pokazala veliko razumevanje
Ministarku Grujičić je u ime Gradske uprave dočekao zamenik gradonačelnika Milan Mačvan. Iskazao je da je čast i zadovoljstvo što je ministarka posetila Šabac.
-Tokom razgovora sa menadžmentom šabačkih zdravstvenih ustanova izneta je određena problematika i zahtevi. Država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i sama ministarka, su mnogo pomogli Šabac u prethodnom periodu. Nadam se da će se ta saradnja i nastaviti. Ministarka je izrazila veliko razumevanje za sve potrebe Doma zdravlja i Bolnice, tako da se nadam da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti da našim građanima pružimo najbolju moguću brigu i negu. Svi zajedno treba da idemo ka cilju da našim građanima omogućimo najbolje uslove, rekao je Mačvan.


Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković istakla je da su izuzetno počastvovani što je Ministarka zdravlja posetila ovu ustanovu. Ministarka je bila zadovoljna onim što je videla u službama koje je obišla.

Foto: Glas Podrinja


-Nakon održanog veoma konstruktivnog sastanka u Upravi Doma zdravlja gde se govorilo o kadrovskoj strukturi i opremi Ministarka je posetila Službu dečije zdravstvene zaštite gde nije krila svoje impresije o postojanju Senzorne sobe u toj Službi. Zatim je obišla Službu za zdravstvenu zaštitu žena i odraslog stanovništva i odsek Medicine rada gde je konstatovano da su potrebna ulaganja kako u kadrovskom smislu tako i u zanavljanju opreme. Obišla je i odsek Sportske medicine i vidno pokazala oduševljenje zbog postojanja Sportske ambulante u našoj ustanovi i njenom značaju za mlade sportiste. Pohvalila je i postojanje i rad Savetovališta za odvikavanje od pušenja i istakla značaj s obzirom da uskoro stupa na snagu novi zakon o zabrani pušenja, navela je dr Stanković.

Na sastanku se govorilo i o kadrovskim potrebama, kao i o modernizaciji opreme. Ministarka je izrazila spremnost da pomogne u nabavci neophodnih aparata.

-Ministarka zdravlja je pohvalila organizaciju rada u našem Domu zdravlja i izrazila veliko razumevanje za sve potrebe kako u kadrovskom smislu tako i u zanavljanju opreme.

Obećala je nabavku digitalnog rentgena, mamografa, UZ aparata, stomatoloških stolica.Zahvaljujem joj se što pruža podršku primarnoj zdravstvenoj zaštiti i što prevenciju stavlja u fokus primarne zdravstvene zaštite, rekla je dr Stanković.

Foto: Glas Podrinja


Direktor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ dr Slobodan Popović izrazio zadovoljstvo što je ministarka zdravlja posetila šabačku bolnicu. Iskoristili su priliku da joj u direktnom razgovoru izlože sve probleme sa kojima se suočavaju, ali i planove koje imaju kako bi podigli na značajno viši nivo zdravstvenu uslugu za građane. -Razgovor je bio konstruktivan, a obilaskom pojedinih službi ministarka je mogla lično da se uveri kakva je situacija kod nas i gde postoji prostora da se poboljša. Glavne teme o kojima smo razgovarali bili su postojeći prostorni kapaciteti, izgradnja nove bolnice, nabavka nove opreme i zanavljanje stare, a poseban akcenat stavljen je na kadrove. Ukratko, ministarki smo izložili aktuelno stanje u našoj ustanovi i ukazali na probleme sa kojima se susrećemo. Takođe i ministarka je predstavila nama viziju i planove ministarstva zdravlja koji biti definisani u narednom periodu, rekao je dr Popović.

Foto: Glas Podrinja


Ministarka prof. dr Danica Grujičić u sklopu posete obišla je porodilište i neonatologiju, onkološki dispanzer i prostor gde je smeštena magnetna rezonanca. Iznela je plan ministarstva o listama čekanja za ovaj dijagnostički uređaj i najavila jedinstvenu platformu za zakazivanje za područje čitave Srbije, a koja bi trebalo da počne sa radom u aprilu.

-Što se tiče magnetne rezonance, do sada je urađeno 100 pregleda, a u što skorije vreme počeće i zakazivanje. Mi smo sa pregledima počeli još u januaru odmah posle praznika i to za pacijente koji su hospitalizovani. Obuka radiologa za ovaj uređaj je vrlo zahtevna i potrajaće još neko vreme, pa tako sada imamo kao pomoć konsultante iz drugih ustanova koji nam dolaze dva puta nedeljno. Oni su ujedno na raspolaganju našim radiolozima za obuku. Radiološki tehničari su obučeni za rad na ovom tipu magnetne rezonance. Još jedna od važnih tema razgovora sa ministarkom zdravlja bila je angio sala. Očekujemo od druge polovine godine da naša bolnica dobije i angio salu, čime bismo zaokružili ono što smo zacrtali pre pet, šest godina, a što smatramo da jedna bolnica regionalnog tipa kao što je naša treba da ima. Primenjujemo minimalno invazivnu hirurgiju, imamo magnetnu rezonancu, a angio salom ovaj krug bi bio zatvoren, istakao je dr Popović.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa