7. mart 2024.7. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Ministar Đorđe Milićević najavio kampove za mlade iz dijaspore u Šapcu

Jačanje veza dijaspore i matice

Očekuje se da tokom leta u kampovima koje će u saradnji sa Vladom realizovati lokalne samouprave učestvuje više od 10.000 mališana poreklom iz Srbije, a koji žive u dijaspori. Šabac će biti jedna od lokalnih samouprava u kojoj će boraviti mladi iz dijaspore
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u odnosima Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević na sastanku u Gradskoj kući u Šapcu razgovarali su o projektu ministarstva za mlade iz dijaspore, kao i investicionim forumima.

-Naš ključni cilj je da ojačamo postojeće i stvaramo još čvršće veze između matice i dijaspore. To radimo kroz nekoliko koraka, približavajući Srbiju našim sunarodnicima koji žive u inostranstvu kroz umrežavanje organizacija u zemlji, ali i van nje. Takođe, kroz saradnju sa lokalnim samoupravama gradimo partnerski odnos i sagledamo šta su potrebe i potencijali dijaspore – rekao je ministar Milićević i dodao da se nada da će letnji kampovi za decu iz dijaspore biti organizovani u gradovima širom Srbije.

Foto: "Glas Podrinja"


-Prošle godine smo napravili pionirski korak kada su u pitanju letnji kampovi (naučno-obrzovani i eko, sportski, kulturno-umetnički). Oko 5.000 mališana je boravilo u 22 kampa u 20 lokalnih samouprava. Ove godine ponovo raspisujemo konkurs i počinjemo iz Šapca, jer smo uvideli da postoji interesovanja grada. Naš cilj da podstaknemo mlade da upoznaju unutrašnjost Srbije. Verujemo da pored Beograda i u drugim sredinama mogu da saznaju više o kulturnom, istorijskom nasleđu Srbije. Želimo da im pokažemo da su u Srbiji uvek dobrodošli i da su im vrata uvek otvorena. Očekujemo se da tokom leta u kampovima koje će u saradnji sa Vladom realizovati lokalne samouprave učestvuje više od 10.000 mališana poreklom iz Srbije, a koji žive u dijaspori.

Ministar Milićević je naglasio da će u narednom periodu biti pokrenuta inicijativa za stvaranje investicionih foruma kako bi se povezali uspešni privrednici koji posluju izvan Srbije.

-Investicione konferencije bi okupile privrednike, poslovne partnere, lokalne samouprave sa ciljem ulaganja u Srbiju. Postoji interesovanje, ali je neophodno uključivanje svih. Važno je da u teškim tenucima razmišljamo o jedinstvu, jer Srbija je jaka onoliko koliko je jako njeno jedinstvo. Kako u zemlji, tako i izvan nje.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik Šapca je u ime Grada podržao pomenuti projekat organizacije kampova za mlade iz dijaspore za 2024. godinu koji sprovodi Vlada preko Kabineta ministra.

-Grad Šabac je zainteresovan za učešće u ovom programu. Saglasni smo da organizujemo letnji kamp za mlade iz dijaspore u našem gradu, da im kroz različite kulturno-umetničke, muzičke i sportske radionice, predavanjima o kulturno-istorijskom nasleđu približimo Šabac i pružimo mogućnost da se druže sa svojim vršnjacima, a ujedno ojačamo njihove veze sa maticom. Šabac je grad otvorenog srca i u naš grad su uvek svi dobro došli - izjavio je gradonačelnik Pajić.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa