7. mart 2024.7. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

IZABRANO OPŠTINSKO RUKOVODSTVO

Ilinčić predsednik, Protić zamenik

Još jedan mandat za predsednika opštine poveren je dosadašnjem prvom čoveku Koceljeve Dušanu Ilinčiću kojeg je predložila lista “Aleksandar Vučić- Koceljeva ne sme da stane”. Njegov zamenik će biti Nemanja Protić iz Koceljeve, profesor istorije, koji je u prethodnom sazivu bio odbornik
Na prošlonedeljnoj drugoj sednici koceljevačkog parlamenta u novom sazivu izabrano je rukovodstvo ove lokalne samouprave.

Još jedan mandat za predsednika opštine poveren je dosadašnjem prvom čoveku Koceljeve Dušanu Ilinčiću kojeg je predložila lista “Aleksandar Vučić- Koceljeva ne sme da stane”. Njegov zamenik će biti Nemanja Protić iz Koceljeve, profesor istorije, koji je u prethodnom sazivu bio odbornik.
Članovi nove opštinske Vlade biće Zoran Živanović, Zoran Pavlović, Marija Belenzada, Miloš Todorović i Vidoje Tomić.

Na samom početku primedbe je već na zapisnik sa prve konstitutivne sednice u ime odborničke grupe “Za spas Koceljeve” uputio Slađan Živanović koji je rekao da nisu preneta obraćanja predstavnika ove liste onako i u onoj meri koliko bi trebalo nasuprot izlaganjima odborničke grupe SNS, nakon čega je pocepao svoj primerak zapisnika uz opasku upućenu predsedavajućem da mu se više “ne šalje ovo smeće”.

Reagujući na ovaj gest predsednik skupštine Veroljub Matić poručio je da je u redu “ako pripadnici opozicije misle da je ovo ponašanje dostojno jednog odbornika”.

Iscrpna diskusija vođena je na temu predloga Poslovnika, a sednicu su obeležile rasprave o amandmanima.

–Ovaj predlog generalno nema suštinskih promena u odnosu na prethodne poslovnike. Samo su neke stvari usaglašene sa zakonom, neke su bolje definisane, negde je praksa pokazala da možda treba nečim dopuniti, ali suština prethodnog poslovnika nije menjana- istakao je Matić.

OPOZICIJA TRAŽILA PRENOS SEDNICA
Lista “Za spas Koceljeve” nije bila zadovoljna predloženim tekstom Poslovnika te je uputila čak 19 amandmana, od kojih su tek dva prihvaćena od strane vladajuće većine u lokalnom parlamentu.
Najpre je zatraženo da se sednice SO-e prenose uživo,” kako bi javnost bila upoznata sa radom i transparentnosti skupštine”.

-Smatramo da sednice skupštine opštine Koceljeva moraju biti uživo prenošene da bi građani znali šta se ovde radi. Ako niste u mogućnosti da uživo prenosite, dajte onda odloženi snimak odmah nakon sednice- rekao je Slađan Živanović.

Predstavnici opozicije su sugerisali da je moguće napraviti stranicu na društvenim mrežama i na taj način omogućiti uživo prenos skupštinskih sednica koji ne košta ništa. Oni su dodali da ne vide ni jedan razlog zbog kojeg se sednice ne bi prenosile te da je lokalni radio, čiji vlasnik je jedan od odbornika opozicije, ponudio da to čini besplatno.

Odgovarajući predstavnicima liste “Za spas Koceljeve” predsednik skupštine opštine Veroljub Matić je poručio da se ništa ne krije i da se odluke skupštine objavljuju javno, a da je tu i zvanični sajt kao i novinari.

–Nigde od javnosti nije sakriveno ništa. Moj lični stav je da se prenosi skupština. Ali da prenosi “Radio Petica”, to ne može, jer je to školski primer sukoba interesa- zaključio je Matić.

Odbornik opozicije Mihailo Paunović složio se da prenos ne treba da obavlja ni jedan medij koji je involviran u političku kampanju.

–Ali, isto tako postoji kamera i da pričamo. Jer, ko god da prenosi nešto, ne može da prenese sto posto šta je bilo. Postoji subjektivizam u bilo čemu. Stavi se jedan telefon i ko želi da gleda sednicu može, ko ne želi ne mora. A ne košta- napomenuo je Paunović.

Komentarišući ovaj predlog Matić je rekao da svi građani ne bi imali mogućnosti da prate prenos, a da je važno da svaki građanin ima jednake mogućnosti da to vidi ili čuje.

Jedan od zahteva opozicije bio je da se u Poslovnik uvrsti i član kojim bi se predsednik ili zamenik Izborne komisije zaduženi za sprovođenje lokalnih izbora obavezali da “podnesu pismeni ili usmeni izveštaj u kojem bi saopštili i obrazložili tok i proces sprovedenih lokalnih izbora, kako bi svi bili upoznati o radu izborne komisije i o proceduri, toku samih lokalnih izbora”.

Predlagači ovog amandmana smatraju da bi ovaj predlog “doprineo upućenosti svih kako je tekao rad i sprovođenje izbornog procesa”.

–Takođe bi se omogućilo odbornicima novog skupštinskog saziva da postave pitanja i otklone nedoumice u vezi rada i sprovođenja procesa vezano za lokalne izbore na koje bi predstavnici lokalne izborne komisije odmah mogli da daju odgovore i pojašnjenja- stoji u obrazloženju predloga ovog amandmana za koji je predsednik skupštine opštine rekao da može da bude uvršten ali da je, po njegovom mišljenju suvišan jer ga skupština ne usvaja, te da se, osim toga, sve što je vezano za lokalne izbore može pronaći na sajtu Republičke izborne komisije.


AMANDMANI I NA DEO KOJIM SE UREĐUJU MERE UDALjAVANjA SA SEDNICE TREĆIH LICA
Polemika je vođena i prilikom razmatranja amandmana koji uređuju prisustvo i ponašanje trećih lica na sednicama kao i merama udaljavanja zbog kršenja pravila. Naime, opozicija je zatražila da se iz teksta poslovnika briše deo koji predviđa da se mera udaljavanja sa sednice primenjuje narednih šest meseci zasedanja parlamenta od dana udaljavanja lica, odnosno dvanaest meseci ukoliko se povreda poslovnika ponovi od strane iste osobe.

U obrazloženju amandmana predlagač je naveo da poslovnik nije uzeo u obzir da ovakve mere “deluju više nego zastrašujuće na građane”.

Predsednik skupštine odgovorio je na optužbe odbornika opozicije da se na ovaj način oduzima sloboda ističući da se mere odnose na treća lica koja prisustvuju sednicama i ometaju rad parlamenta, a ne na odbornike koji zbog nepoštovanja poslovnika i rada skupštine mogu biti udaljena samo sa tekuće sednice.

Ubrzo je druga sednica SO-e Koceljeva na kratko prekinuta upravo zbog incidenta koji je prouzrokovao prisutni građanin, pristalica opozicije, jer se bez prethodne dozvole parlamenta, što je propisano važećim poslovnikom, obratio odbornicima i predsedavajućem i na taj način ometao rad.

Nakon višečasovne diskusije Poslovnik je usvojen sa prihvaćenim amandmanima.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa