7. mart 2024.7. mar 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

U Šapcu obeležen Međunarodni dan retkih bolesti

Podrška za jednako važne

Na Trgu šabačkih žrtava priređen je muzički program i organizovano druženje dece, kao i humanitarna prodaja lekovitog i ukrasnog bilja koje su deca iz Udruženja pripremila
Udruženje „Da budemo svi jednaki“ obeležilo je prošlog četvrtka Međunarodni dan retkih bolesti na Trgu šabačkih žrtava muzičkim programom i druženjem dece, uz podršku učenika Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“. Zahvalnice za saradnju uručene su bendu „Kafanica“ tradicionalnom partneru na tim skupovima, Aroniji „Dimitrić“ donatoru sokova, „With angels-u“ koji je poklonio kolačiće, kao i Medi Laletu koji uveseljava decu. Organizovana je i humanitarna prodaja lekovitog i ukrasnog bilja koje su deca iz Udruženja pripremila.

Bitno za roditelje i decu
Udruženje postoji od 2018. godine, okuplja decu sa višestrukim smetnjama u razvoju, kao i samohrane i samostalne roditelje. Prvi put je skrenulo pažnju na ovaj datum 2019, koji se obeležava svakog poslednjeg dana februara.

Mišel Petrović, Foto: Glas Podrinja


-Jako je bitno pružiti podršku obeležavanju ovog dana, kako za nas, predstavnike Udruženja, tako i za roditelje. Dan retkih bolesti obeležava se s ciljem da pokažemo da ima dece obelele od retkih bolesti, koja su drugačija, ali nisu manje važna. Pod tim sloganom i obeležavamo ovaj datum: „Retki su snažni, retki su važni“. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali, jer nam je ta podrška od velikog značaja- rekao je potpredsednik Upravnog odbora (UO) Udruženja Mišel Petrović.

Zajedničkim snagama do boljeg sutra
Kako je rekao član UO Udruženja dr Dejan Pavlović, u Udruženju, prema registru retkih bolesti, postoji više od dvadesetoro dece sa retkim bolestima koje su takve da je često za njih jako teško uraditi dijagnostiku i prepoznati ih, a kada se i to uradi, nekada je vrlo teško sprovesti odgovarajuće lečenje ili je nekada lečenje takvih bolesti nemoguće.

Dr Dejan Pavlović, Foto: Glas Podrinja


-Zato je jako važno da postoji ovakvo jedno udruženje koje okuplja svu tu decu, njihove porodice i praktično omogućava da oni zajedničkim snagama i međusobnim pomaganjem olakšaju svoj svakodnevni život. Zato mi pokušavamo da im pomognemo i u materijalnom smislu. Imamo i humanitarnu prodaju lekovitog i ukrasnog bilja koje su deca iz Udruženja upravo pripremila i rasadila u saksije kako bi to bilo ponuđeno i ostvaren neki prihod. Neka od te dece su i pohađala cvećarski smer u Srednjoj poljoprivrednoj školi koja upravo prima decu sa smetnjama u razvoju. Imamo odličnu saradnju sa svim gradskim institucijama i ostalim udruženjima osoba sa invaliditetom i dece sa smetnjama u razvoju u gradu i svima se zahvaljujemo na podršci i međusobnom pomaganju u rešavanju problema te populacije- istakao je dr Pavlović.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa