28. mart 2013.28. mar 2013.
IZMEĐU REDOVA

PERFORMANSI

Došlo proleće. Dobro, to smo zaključili još u prošlom broju. Doduše varljivo, ali proleće je proleće. Oživela i priroda. Pa i to je normalno. Niče trava. Naravno. Niču i gljive, odnosno pečurke. Pa i to je normalna prolećna pojava. Niču i nove političke stranke. E to je, izgleda, hit ovog proleća. Prolećni performansi.
Nisu u pravu oni što kritikuju Demokratsku stranku. Koliko li se samo iz nje razmnožilo novih političkih stranaka. Malo li je.
Dešava se i to, jedno veče na jednoj televiziji gostuje nekadašnji demokratski perjanik Vuk Jeremić. Drugo veče, na istoj televiziji, gostuje sadašnja demokratska uzdanica Dragan Đilas. Pa, koliko li oni plaćaju pretplatu.
Nekako lane ista ova rubrika je konstatovala “Skupština će poželet“™ radikala, al“™ radikala nigde biti neće“. I eto, obistinilo se. Što jes“™ jes“™, znali i radikali da naprave kojekad kakav alamprc, al“™ bar se znalo ko šta kome misli. Za razliku od sadašnjeg performansa.
Ako šabački političari ovako nastave Šabac će izgubiti epitet grada muzike. Skoro u svakom gradu nešto komponuju, a ovde to nešto ne ide baš sa notama. Čudan neki muzički performans.
Naš Toma bio na svečanosti u Vatikanu. Lepo od njega. Al“™ nas je iznenadio, kako da nije odlikovao novog papu.
Našoj vlasti nije lako ugoditi. Eto, na primer, vlast, doduše neka prethodna, što jes“™ jes“™, formirala je nekakvu razvojnu banku. I, naravno, u toj banci radili i razvijeni ljudi, što jes“™ jes“™. Vremenom se i banka razvijala a i njeni razvijeni ljudi postajali sve razvijeniji. I došlo vreme da sad i taj razvoj nekome smeta.
I ovih dana pohapšeni po Srbiji neki ljudi. Pa kažu, jedan drpio tri miliona dinara, drugi četiri, treći pet, četvrti još više... neki desetine a neki čak i stotine miliona dinara. Pa ipak, trebalo je ranije skrenuti tim ljudima pažnju da u zemlji vlada kriza. Da se uzdrže od takvog performansa.
I Kipar uzdrmala nekakva evropejska kriza. Neće valjda to uznemiriti i one jadne trudbenike koji su mukotrpno u Srbiji stekli pare pa ih uložili u kiparske banke.
Neć biti da je ovo moderno doba bolje od onih starih vremena. Na primer, sistem ratovanja, ono pre uzmu mač u ruku, ili pušku na rame, pa ožeži. Kom“™ opanci, kom“™ obojci. A ovo sad, stvore ekonomsku, naravno svetsku, krizu, pogase preduzeća, oduzmu plate, uvrnu banke... i para nema. Pa sad“™ ajde živi. Tako oni veliki potamane one male, samo sad nehumanije nego kad su se boli kopljima ili gađali strelama. Nije ni čudo što se u svetu sve više peva “Zaustavite zemlju da siđem“.
A kod nas, dok sajam automobila još nije otvorio kapije, jedan Srbin kupio “mercedesa“ za svega 346.000 evra. I nije bitno ko je taj trudbenik, već je bitno da li kod nas stvarno vlada kriza.
Taman u nekim našim selima uveli uličnu rasvetu, kad stiže apel da se ta svetla pogase na neko vreme zbog opšteg performansa za spas planete. Pa gde li je bila ta planeta kad kod nas nije ni bilo svetla. Diogeni.
A i jesu se ovi naši seljaci pokondirili. Uvode gde god stignu uličnu rasvetu. Kvare seosku idilu, niko više ne gleda zvezde niti uživa u mesečini. Ustvari, to i ne treba da se zove uslična rasveta, već sokačka, kad osvetljava kojekakve staze i bogaze.
Na jednoj našoj nacionalnoj televiziji počeo još jedan performans, nacionalna “farma“. Ko do tada nije razbo svoj televizor, eto još jednog razloga da od sada plaća nacionalnu televizijsku pretplatu!

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa