27. maj 2010.27. maj 2010.
KAKO OPSTAJU VLASNICI STR RADNjI

NAMETI DRŽAVE TEŽI OD KRIZE

Vlasnike samostalnih trgovinskih radnji u Šapcu više pogađaju veliki državni nameti nego ekonomska kriza i kupci koji se sve češće odlučuju za nabavke u hipermarketima
Prema statističkim podacima za prva tri meseca ove godine u odnosu na isti period lane zabeležen je pad prometa u trgovini od 10, 6 odsto. Svetska ekonomska kriza i smanjen promet robe u trgovinama na malo, ali i na veliko, prouzrokovale su sve učestalije zatvaranje samostalnih trgovinskih radnji.
Kako navode u Agenciji za privredne registre, na teritoriji opštine Šabac, u toku 2009. godine obrisano je 33 preduzetničke radnje, koje obuhvataju trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hrane, pića i duvana. Osnovano ih je 20. U prva četiri meseca ove godine, obrisano je sedam takvih radnji a registrovano deset.
Veliki problem za opstanak “malih“ predstavljaju i lanci hipermarketa koji mogu da ponude povoljnije uslove kupovine i niže cene određenih proizvoda. Ali, sudeći po izjavama nekoliko trgovaca, najteže je podmiriti obaveze prema državi.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa