19. maj 2016.19. maj 2016.
U OŠ „STOJAN NOVAKOVIĆ“ NA LETNjIKOVCU ODRŽANA TRIBINA

PORODICA U SRBIJI - ISPUNjENjE ILI ISKUŠENjE

Prošlog četvrtka istoričar Nebojša Cvejić, neuropsihijatar dr Zoran Jovanović, pedijatar dr Živko Teodorović i dr teologije Ljubomir Ranković pokušali da daju odgovor na ovu sve prisutniju nedoumicu današnjice
Porodica kao institucija je osnova i oslonac društva, rečeno je prošlog četvrtka na tribini u OŠ „Stojan Novaković“ na Letnjikovcu. Pokrenuta u okviru projekta „Porodica - temelj Srbije“ pokušala je da da odgovor na sve prisutnije pitanje današnjice „Porodica u Srbiji - ispunjenje ili iskušenje“.
- Nažalost, danas u 21. veku, u Srbiji institucija porodice je ugrožena. Svaki četvrti brak završi se razvodom, 400.000 parova ima problema sa sterilitetom, patološki problemi funkcionisanja porodice, a što je najvažnije, Srbija ima ekstremni pad nataliteta. Nijedna institucija u zemlji se ne bavi ovim problemom. Cilj naše tribine je da podignemo svest srpskog naroda o značaju porodice kao i njenim vrednostima - rekao je organizator tribine veroučitelj Igor Bošković.
Osvrćući se na načelnu demografiju, odnosno popis stanovništva, od 1900. godine pa sve do danas, istoričar Nebojša Cvejić progovorio je o padu nataliteta, razlikama mentaliteta nekad i sad, skupo plaćenoj slobodi i gubicima u ratovima 20. veka, s jasnom konstatacijom da ćemo biti manjina u sopstvenoj zemlji i što je najgore, ne dao Bog, nestati kao narod.
- Iz porodice sve potiče, od nje kreće i u nju uvire. Tu stičemo prva znanja, prva iskustva. Porodica nas formira i iz nje krećemo u svet. Na kraju krajeva mi sami trudeći se da se ostvarimo i kao roditelji i kao supružnici i kao ljudi, a težeći da produžimo vrstu, formiramo svoju porodicu - istakao je Cvejić.
Značaju žene u današnjem društvu, porodice kao osnovnog stuba države i crkve, problemu „egoizma“, vaspitanju mladih naraštaja dotakao se dr teologije Ljubomir Ranković istakavši da ovo teško pitanje ima dva smera.
- Prvo se kaže da je sve u krizi zato što je u krizi porodica, a onda se kaže da je porodica u krizi jer je sve ostalo u krizi. O tome kao kokoš i jaja. Ako se ima u vidu da je porodica, što bi Rusi rekli početak svih početaka, i da se tu udara temelj i čovekove ličnosti i fenomenu društva, ako na išta treba obratiti pažnju danas i uzeti to kao početak jeste briga o porodici. Vidite i sami da su i pojedinci i značajne institucije i država i sveta sada sav fokus okrenuli ka porodici da se tu napravi jedno čvrsto jezgro svega. Mislim da je ova večerašnja tribina i ovo što radi škola „Stojan Novaković“ izlazak na pravi put. Mi u našim školama ništa nismo učili o porodici. Nismo učili kako da budemo dobre majke, dobri očevi, dobra deca. To se sve nekako podrazumeva. Zašto se podrazumeva? Zato što je sve to ostavljeno da se formira u porodici. Velika je odgovornost na svakom pojedincu i nas, i mladih i starih, da učvrstimo to osnovno jezgro u taj temelj. Ja kao sveštenik mogu da kažem da bi Biblija mogla da pomogne ne zbog toga da ne zazvuči sad nešto marketinški, zbog vere u Boga ili šta drugo, nego zbog toga što uči tim pravcima jednog ozbiljnog odnosa prema svetoj zbilji - životu. Život je veoma ozbiljna stvar i važna stvar. I živeti i lični i društveni život je zadatak broj jedan i društva i pojedinca tako da svaka reč o porodici je jedan veliki doprinos opštem spasenju i pojedinca i sveta. Osobito ovoga sveta koji se danas nalazi na jednoj velikoj raskrsnici, veoma klizavoj.
Neuropsihijatar dr Zoran Jovanović u vezi ovog problema govorio je iz ugla patologije porodice i njenog funkcionisanja koje je uslovljeno nemaštinom, strahom, lošim materijalnim uslovima, nestabilnosti u zemlji, osvrćući se na preventivno delovanje i „svesti o porodici“. Prisutni su imali priliku da čuju i o problemima mladih roditelja, neodlučivanju za dalje potomstvo, uzrocima, odricanju od roditeljstva, ali i mogućnostima rešenja problema zahvaljujući pedijatru dr Živku Teodoroviću.
„Sumnjam da ima iko na svetu od nas ko bi smeo da prognozira šta će biti za dvadeset godina. Da bi postavili prognozu i da bi imali neku nadu da nam bude bolje upravo jeste ovo - da učvrstimo porodicu, porodični život, kako bi stasavali mladi ljudi iz tog čvrstog jezgra porodičnog, zdrave ličnosti koji će biti nosioci svoga ličnog, a naravno, i društvenog života. S jedne strane utešen sam zato što vidim da se ovde obraća pažnja na porodicu. Mislim da će se kroz tu brigu naći spasenje sveta.“
Dr teologije Ljubomir Ranković
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa