Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
“НИКОЛАЈЕВЦИМА” ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ПОРОЦИМА
РЕГИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ У ШАПЦУ

“НИКОЛАЈЕВЦИМА” ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ О ПОРОЦИМА

Перманента едукације деце школског узраста на тему болести зависности јако је битна за целокупно друштво. Они управо у завршним разредима основне школе посежу за пороцима. Правовремено и право информисање ученика на ту тему много доприноси да схвате шта све негативно може да им се деси услед тих лоших навика
Овогодишњи регионални Симпозију болести зависности одржава се данас и сутра у Шапцу. Организатори су Комора социјлане заштите Србије, Српско лекарско друштво и Заједница клубова лечених алкохоличара Србије.
Јуче је, као увод у овај догађај, у ОШ “Николај Велимировић” ученицима 7. и 8. разреда одржано предавање о превенцији болести зависност. Предавачи су били еминентни стручњаци из различитих области.
Александар Вујошевић, психијатар и председник Заједнице клубова лечених алкохоличара Србије навео је да ово удружење постоји већ 40 година и да са једне стране лече алкохоличаре, док са друге сртране имају превентивну функцију.
-Сва истраживања говоре да младе треба што раније едуковати како о алкохолу, тако и о никотину и другим психоактивним супстанцама. Ова деца су још сувише млада да би била у том свету, али године лете и биће много лакше одбранити се од те “епидемије овог века” ако се упозна природа болести и начини како да до ње не дође, изјавио је Вујошевић.
Јелена Палинкаш, професор биологије у ОШ “Николај Велимировић” истакла је да се у овој школи иначе велика пажња придаје превентивном раду са децом на различитим пољима. Навела је да им то што су деца имала прилику да чују и стручњаке из различитих области болести зависности изузетно помаже у свакодневном раду.
-Овакве теме обрађују се и по редовном плану и програму. Поред тога, имамо и различите радионице и предавања, јер је правилно информисање изузетно битна ствар. Деца у овом узрасту проблеме зависности још увек не схватају као део стварног света. Углавном мисле да се то њима неће десити. Битно је причати им о томе и дати им примере. Касније, у средњошколском узрасту они ће покушавати да се уклопе. Социјализација је често разлог зашто раде неке ствари које иначе не би. Нама је најбитније да им пружимо праве информације, да схвате да имају избор и да треба да мисле својом главом, истакла је Јелена Палинкаш.
Помоћник градоначелника др Горан Стојићевић захвалио се организаторима Симпозијума што су део свог програма определили за то да деци укажу на то какви све проблеми могу да проистекну из болести зависности. Сматра да, иако у настави постоје садржаји који говоре о овим проблемима, треба апеловати на Министарство просвете да се деца што више едукују у овом смеру.
-Перманента едукације деце школског узраста на тему болести зависности јако је битна за целокупно друштво. Они управо у завршним разредима основне школе посежу за пороцима. Правовремено и право информисање ученика на ту тему много доприноси да схвате шта све негативно може да им се деси услед тих лоших навика, рекао је Стојићевић.
Да је предавање одржано на право место и у право време показало је и питање др Стојићевића деци, колико њих никада није пробало алкохол. Само једна девојчица је подигла рука. Већина деце је потврдила да су их управо родитељи упознали са овим пороком.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa