Инфо

12. октобар 2017.12. окт 2017.
МАЧВА ГОСТУЈУ ЗВЕЗДИ ПОСЛЕ 66 И ПО ГОДИНА

ПОНОВО АУТСАЈДЕРИ

Нису толике деценије протекле од посдњег од последњег дуела Мачве на терену Црвене Звезде, одиграли су Шапчани пријатељски меч против ондашњег шампиона Европе 1991, али 728 месеци није било првенствене утакмице. Нови окршај 14. октобра
Иако је за остварење примарних амбиција Мачви далеко важније гостовање “Борца” из Чачка у наредном колу, када је сневана Супер лига, маштало се о дуелима са највећим тимовима Србије. Уместо одласка на трибине највећег стадиона како би се Звезда гледала, сада ће нови “црвено – црни” имати прилику да се супроставе вицешампиону и лидеру и то са грбом свог клуба. У сећањима ће им бити прича из пролеће 1951. године.
Тог седмог априла “Мачва” је начинила велики сензацију. Први тријумф у елити СФРЈ остварен је тамо где се најмање очекивало. После три пораза, потцењени од јавности, млади Шапчани допутовали су у Београд са једном гарнитуром дресова. Како она није била одговарајућа због опреме домаћих, буквално са сушила добили су још по мало мокре “џигерасте” дресове резервног тима. Једанаесторка у саставу: Милутиновић, Јуришић, Станковић, Гегић, Стефановић Д, Вилотић, Станић, Стефановић С, Рогић, Лукић и Крстић истрачала је пред 25.000 гледалаца са епитетом тима без бода, без дресова и није се очекивало било шта друго осим убедљивог пораза. Ипак, како су се присећали играчи Мачве, повређена сујета створила је мотив, набој и одлучност.
Жеља није нестала ни када је лидера у вођство довео Томашевић на самом почетку. Напдала је Мачва, што је, чини се, изненадило Звезду. Ипак, шок за домаће донео је 47. и 48. минут. За само два минута Рогић, а потом и Сава Стефановић донели су преокрет. Вероватно није много њих веровало да ће Шапчани издржати, али одбрана перфектна у последњих 25 минута није дала ни шансу “црвено – белима”. Крај, славље и шабачки фудбалери, на раменима неколико хиљада Шапчана који су допутовали у Београд, напуштају стадион.
То је било некада. Нову генерацију Мачве, прву која је изборила елиту после 65 година чека ново искушење у престоници. Поново их чека лидер, приближно једнако фаворит као и пролећа 1951. године, али срећом, сада “Мачва” не дочекује овај меч као последњепласирани тим, већ као екипа ближе средини табеле. Фудбалери поникли у Шапцу слушали су приче о подвигу 50-их година прошлог века, пренели су је клупским колегама, али историју остављају архивама. Сада мисле о ономе што долази кроз два дана. Адути су на страни домаћих, учесника Лиге Европе, док “Мачва” апсолутно нема шта да изгуби.
- Све осим тријумфа Звезде била би сензација, но да не верујемо у чуда не би се бавили спортом. Ми путујемо растерећени, у жељи да против првог фаворита лиге покажемо највише што можемо. Важно је да се не уплашимо, да не правимо грешке, да будемо мирни и концентрисани. Уколико то успемо, бићемо задовољни ма какав да буде коначан исход -–рекао је тренер Драган Аничић.
На табели Звезда је лидер са 28 бодова, следе је “Војводина” са 25, док “Партизан” и “Вождовац” имају по 24. “Мачва” је једанаеста са 13 бодова, једним више од “Младости”, пет од “Рада” и шест од најугроженијих “Бачке”, “Јавора” и “Борца”.
Дуел стартује од 16 сати у суботу.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa