Инфо

2. новембар 2017.2. нов 2017.
АНЂЕЛКА ПЕТРОНИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИЦА ФОРУМА ЖЕНА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ

ЖЕНА НЕ СМЕ ДА БУДЕ КВОТА

“Што се тиче политике, жена не сме да буде само квота. ДС је показала и препознала проблем родне равноправности и као што можете видети све више жена узима активно учешце у доношењу одлука, разним трибинама и едукацији, а као крајњи циљ је бољи положај жена, као и враћање вредностима које су, на жалост, у Србији маргинализоване. ДС подржава напредовање жена у свим сферама нашег друштва”
На недавној Изборној скупштини Демократске странке у Београду, Шапчанка Анђелка Петронић изабрана је за потпредседницу Форума жена ове странка.
Када говори о данашњем положају жена, Петронић каже да оне нису равноправне са мушкарцима.
- То се види на бројним примерима у свакодневном животу - колико је жена руководилаца, колико је жена директора. Колико је жена које и јесу на неком положају, али немају исту плату као мушкарци. Свакодневно видимо колико је жена излозено нападима и дискриматорном понашању у разговору за посао (трудноћа, деца –мала, велика, и остала питања која никада нису нити ће бити постављена једном мушкарцу). ДС има своју платформу којом се залаже за бољи положај жена у друштву, политици, економији, јер жена је одувек боље знала да економише од мушкарца.
А, када је реч о политици?
- Што се тиче политике, жена не сме да буде само квота. ДС је показала и препознала проблем родне равноправности и као што можете видети све више жена узима активно учешће у доношењу одлука, разним трибинама и едукацији, а као крајњи циљ је бољи положај жена, као и враћање вредностима које су, на жалост, у Србији маргинализоване. ДС подржава напредовање жена у свим сферама нашег друштва.
Како коментаришете судове поглавара СПЦ по питању рађања, као и оцене да су Српкиње чедоморке и да морају да рађају?
- Свака жена са својим телом може да поступа како она жели и осећа, то је њена лична, приватна ствар. У моменту када се под кровом СПЦ дешавају много горе ствари од одлуке жене да прекине трудноћу, апсурдно је коментарисати ову тему. Држава има свој ресор деловања, црква свој. Србија је секуларна држава, али по изјавама свештенства, само на папиру, јер се црква све чешће меша у државна питања. Ова изјава поглавара СПЦ је гротесна, увредљива и непримерена. Као мајка, ћерка, жена осуђујем сваки вид мизогоније. Држава би требала да има институције које ће се бавити одговорном политиком и стварањем услова у којим би свака жена имала услове да безбрижно планира породицу, услове где неће размишљати да ли ће детету моћи да пружи све што је неопходно за здраво одрастање, а не да размишља да ли ће бити плаћена, да ли ће добити отказ ако остане у трудна, или ако је на боловању због болести детета... Држава, а не црква.
Изостала је реакција државе по том питању, ако изузмемо одговор Зоране Михајловић, министарке у Влади Србије?
- Од државе која је дозволила мешање цркве и задирање у приватност, у овом случају жена, нисам очекивала реакцију, на залост.Тужно је што је само министарка осудила, јер када погледамо процентуално број жена у парламенту, има их више од једне. Још један од показатеља да је јако важно да жене буду активне у свим сферама друштва, јер ако се саме не изборимо за наша права, држава нам сигурно неће помоћи, па чак ни у осуди као што можемо да видимо.
Шта ће предузети Форум жена ДС у наредном периоду?
- Форум жена је добровољна организација жена коју чине чланице ДС као и жене које нису страначки активне, а желе да допринесу својим деловањем развоју и напретку друштва. У наредном периоду планирамо да организујемо трибине које ће бити везане за дане који се обележавају како у свету тако и код нас. План нам је да обухватимо све теме, од здравства, школства, економије, али се морамо вратити на почетак, на људска права, која су данас у Србији угрожена.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa