Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
СРЖ ШАБАЧКИХ УМЕТНИКА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ
Годишња изложба Удружења ликовних стваралаца Шапца

СРЖ ШАБАЧКИХ УМЕТНИКА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

У Галерији Народног музеја у Шапцу прошлог четвртка отворена је традиционална Годишња изложба Удружења ликовних стваралаца Шапца.
Сваког децембра, седамнаест година за редом, у Галерији народног музеја удружење представља Годишњу изложбу. На овогодишњој приказани су радови 76 аутора. Награда “Мара Лукић Јелесић” припала је аутору Драгану Марковићу Маркусу за дугогодишњи допринос развоју ликовне уметности.
-Велика ми је част што сам добио ову награду. Посебну драж има награда коју добијете у свом граду, а вероватно је то уједно и најтеже. Пре пар месеци сам добио награду у Мантови за “Крикове”, али ова награда ми није ништа мање дража од интернационалне. Ова награда се не односи само на квалитет мојих радова, него и на мој педагошки рад са младима. Најлепше искуство је када сте у могућности да оно што знате и оно што сте годинама, деценијама прикупљали, сву своју срж уметничку пренесете неком. На тај начин постанете део његовог стваралаштва. Када имамо част да преносимо своје знање другима онда нам то даје неку нову вредност. Од свих својих радова које сам створио у животу, највише се поносим радом са децом - истакао је сликар Драган Марковић Маркус.
Поред годишње награде заслужном аутору Удружење додељује Награду младом аутору која је припала уметници Јелени Инђић.
-Јако ми је драго што сам добитник ове лепе награде. Драго ми је што је ова награда сваке године мотивација за неког младог уметника. Изузетно ми је задовољство што сам ове године ја награђена и част ми је да сам добитник Награде младог аутора - навела је Јелена Инђић.
УЛСШ основали су уметници и ликовни педагози Шапца 1971. године. Жеља тадашњих оснивача била је да створе удружење које ће окупљати уметнике нашег града и промовисати њихов рад. Тренутно удружење окупља преко 100 уметника и активно организује изложбе, ликовне колоније и аукције.
-Моја идеја је била двехиљадите године да у ово Удружење уђемо сви. Да сви они који желе да се друже са нама и осете ово Удружење као своје матично, буду добродошли. Увек смо радили на томе да промовишемо оно што уметници стварају у домену сликарства, скулптуре, графике, цртежа и примењене уметности. У томе смо били доследни све ове године. Резултати нашег залагања су и изложбе - рекао је председник Удружења Слободан Пеладић.
Годишња изложба ће бити отворена за посете до 18. јануара.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa