Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
ДЕЛИМО УЛИЦУ И УЧЕНИКЕ
КОНЦЕРТ КАО РЕЗУЛТАТ САРАДЊЕ

ДЕЛИМО УЛИЦУ И УЧЕНИКЕ

Концерт виолончелисткиње, професорке виолончела у музичкој школи “Михаило Вукдраговић” Кристине Иванковић, у клавирској пратњи пијанисткиње Ружице Гојковић, професорке клавира у музичкој школи “Мокрањац”, одржан је протеклог уторка у свечаној сали Шабачке гимназије. Несвакидашњи догађај је резултат дугогодишње сарадње Шабачке гимназије и музичке школе “Михаило Вукдраговић” које славе значајне јубилеје, 180 и 70 година од оснивања.
-Гимназија и Музичка деле исту улицу али и многе ученике. Врло често се дешава да наши ученици иду у музичку школу, те смо напросто навикли да сарађујемо са музичком школом. Они су узели значајно учешће у нашој великој прослави, помогли нам доста око организације, учествовали у уметничком програму, тако да смо имали већ концерте њихових професора и ученика. Волимо да сарађујемо са њима. Матуранти нам заједно организују матурске вечери тако да је сарадња између два колектива врло интензивна - истакла је директорка Шабачке гимназије Маријана Исаковић.
Професор музичке културе у Шабачкој гимназији Младен Аврамовић истакао је овом приликом да је предлог директора Музичке школе Драгана Карића за један овакав концерт јако интересантан.
- Практикујемо сарадњу на више поља. Прошле године, концерт је држала једна матуранткиња, овај пут смо довели професоре. Такође, сарађујемо и са хором музичке школе, кад год имамо прилику за тако нешто. Предлог за овај концерт смо прихватили и учинило нам се као врло интересантна идеја . Виолончело и клавир су лепа комбинација. Надам се да ћемо убудуће још више поспешити ту сарадњу. Радили смо то кад год смо могли тако да не видим разлог да убудуће то и не наставимо – истиче Младен Аврамовић, професор музичке културе у Шабачкој гимназији.
Вилончело и клавир, стандардни спој за камерну музику, који нажалост ретко где имамо прилику да чујемо према речима Кристине Иванковић захтева доста психичке али и техничке припреме.
-У питању је врло специфична, интензивна музика али то су права ремек дела. Репертоар је нестандардан. Шостаковић и Франк су заиста писали врхунски. Дела морају доста да се вежбају, подразумевају много психичке припреме и техничке способности тако да људи треба заиста да се потруде да би могли да изнесу дела у правом смислу те речи – истиче Кристина Иванковић и додаје да сарадња са Ружицом Гојковић потиче из времена када су обе радиле у Музичкој школи “Мокрањац” у Београду.
-Ружица је један врсан пијаниста. С обзиром да смо сличног сензибилитета није било тешко направити плодну сарадњу што се из приложеног концерта могло чути. Врло брзо смо се уклопиле и у пријатељском и у пословном смислу. То мора да буде повезано чак и неопходно. Ако се не разумете као људи не можете да остварите уметничку професионалну сарадњу - наводи виолончелисткиња.
Уметнице са значајном биографијом оставиле су публику без даха и поручиле да ће поновити наступ кад се укаже прва прилика.
Ружица Гојковић, рођена у Пријепољу дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи професорке Маје Рајковић, а наступала је на многим републичким и међународним такмичењима у земљи, где је освојила низ награда. Члан је камерног састава “Квадрема”, клавирског дуа”Јасмина Раковић и Ружица Гојковић”, активно наступа са флаутисткињом Јеленом Шаренац и виолончелисткињом Кристином Иванковић.

Осим што им је заједничка љубав према музици, уметнице везују и значајне биографије. Кристина Ивановић, рођена Ваљевка, основне студије виолончела уписала је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Имре Калмана, а затим мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Дејана Божића. Добитник је стипендије Фонда за младе таленте, Министарства омладине и спорта. Освојила је бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима и усавршавала се код светски познатих виолончелиста.
К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa