Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
ФИЛМ О СВИМА НАМА
ПРЕМИЈЕРА „ДРУГЕ СТРАНЕ СВЕГА“ У ШАПЦУ

ФИЛМ О СВИМА НАМА

„Када човек прави нешто што је тако лично, интимно и о својој породици, постоји тај моменат када се запитате да ли ће тај филм икога занимати. А, онда смо дошли до тога да су и људи у иностранству, који су видели филм, препознали теме које смо поставили. Да ће у Србији да буде толико јака реакција, да ће толико дуго да игра у биоскопу у Београду, да ће толико пројекција да буде у другим градовима, баш ме је затекло“
Одавно један документаран филм у Србији није изазвао толико интересовање попут остварења Миле Турајлић „Друга страна свега“.
Чекање у редовима за карту више и седење по степеништима у престоничким биоскопима обележили су прве недеље приказивања овог филма. Филм је прошле недеље имала прилику да види и шабачка публика у Културном центру. Прича о Милиној мајци, Србијанки Турајлић, професорици у пензији Београдског универзитета, а у ствари прича о свима нама испричана у периоду од 70 година. Поред Србијанке, главна тема су и врата у њиховом стану у Владетиној улици у Београду иза којих се налази неколико просторија које су им револуционарне власти одузеле после Другог светског рата. Уз та врата иде и прича о Милошевићу, деветом марту, петом октобру, Вучићу.
- Када човек прави нешто што је тако лично, интимно и о својој породици, постоји тај моменат када се запитате да ли ће тај филм икога занимати. А, онда смо дошли до тога да су и људи у иностранству, који су видели филм, препознали теме које смо поставили. Да ће у Србији да буде толико јака реакција, да ће толико дуго да игра у биоскопу у Београду, да ће толико пројекција да буде у другим градовима, баш ме је затекло – рекла је Мила после приказивања филма у Шапцу.
Како каже, баш је затекла и количина емоција које је доживела и видела у нашем граду током разговора који је уследио после филма.
- И даље покушавам да стигнем до неког закључка зашто је баш у овом тренутку та тема успела да изазове толико интересовање и емоције. Филм јесте емотиван, али нисам могла ни да претпоставим овакву искрену реакцију људи који су га видели – додала је ауторка „Друге стране свега“.
Филм говори и о томе да је можда дошло време да млади преузму палицу борбе за бољу Србију од старије генерације.
- То питање је циклично и оно се поставља са сваком генерацијом. Наша земља је непресушан извор дилема – отићи или остати, активирати се или не, учествовати или не учествовати – истакла је Мила.
А њена мајка се цео живот бори и стално је уз своје студенте. Никада их није изневерила. Сматра да је дужност професора да буде уз своје ђаке. Препоносна је на рад своје ћерке.
- Не доживљавам себе као главног глумца. Више доживљавам себе као део намештаја у целој тој причи. Нисам се уморила од борбе, али се надам да ће материјал за неку нову филмску причу бити неко други, неко млађи – рекла је после пројекције филма у Шапцу Србијанка.
Публика у Шапцу је великим аплаузом и са пуно суза у очима поздравила филм, ауторку и њену мајку.
- Изузетно нам је задовољство што смо имали прилику да прикажемо овај документаран филм у Културном центру. Шабац је право место да се овај филм прикаже, његов слободарски дух је увек присутан, а многи Шапчани и Шапчанке су дали свој допринос у борби за демократију у нашој земљи – истакла је Јелена Лазић из Културног центра.
Мила и Србијанка Турајлић су на крају поручиле да је најважније истрајати на путу без обзира да ли ће тај пут довести до циља. И о томе говори „Друга страна свега“.
Ко је тај Мел Гибсон?
Мила Турајлић је једина из своје породице која није постала инжењер. Отишла је у неке друге воде и направила прави избор. „Друга страна свега“ је њен други филм, а радила је, између осталог, и као шеф екипе за шминку и маску у филму „Апокалипто“ чувеног Мела Гибсона.
- Мел Гибсон је сигурно бољи и лепши глумац од Џорџа Клунија, али када ми је рекла да иде да ради филм са њим ја сам је питала: А, ко је тај Мел – испричала је Србијанка.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa